Diskusija o pravima LGBT osoba otvara BL-ART

blartU Banjaluci će se od 05. do 08. septembra održati drugi po redu regionalni festival nezavisne i umjetničke scene BL-ART, koji organizuje UNSA GETO. Tema ovogodišnjeg festivala je Regionalne kulturne politike i nezavisne kulturne i umjetničke scene.

Na festivalu će učestvovati umjetnici_e i kulturni_e radnici_e iz Austrije, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Ovakav susret umjetnika i umjetnica, te javnih kulturnih radnika_ca iz regije Balkana doprinijet će pozicioniranju grada Banjaluke na regionalnu kulturnu mapu.

Ovogodišnji festival počinje u četvrtak otvaranjem izložbe, te diskusijom Medijska ne/kultura izvještavanja o LGBT temama i ljudskim pravima LGBT osoba. U diskusiji učestvuju Saša Gavrić, direktor Sarajevskog otvorenog centra, i Lejla Huremović, programska koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru, a diskusiju će moderirati Marina Milković iz udruženja Zagreb Pride.

Nakon diskusije će biti prikazan film Tomislava Ladišića 11. lipnja – Prvi Split Pride. Diskusija, kao i film će se održati u prostorijama Banjalučkog studentskog pozorišta.

Cijeli program festivala možete pogledati ovdje.

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara