ILGA-Europe: Slovačka borba za LGBTI jednakost je tek počela

lgbti slovackaRezultat slovačkog referenduma, koji je za cilj imao jačanje ustavne zabrane istospolnih partnerstava, daje snažnu platformu za buduće konstruktivne diskusije o istospolnim partnerstvima, smatra organizacija ILGA-Europe. Danas, 8. februara, je objavljeno da referendum nije privukao potrebnih 50% glasača i glasačica, te je stoga proglašen neuspješnim. Referendumu se odazvalo samo 21,4% glasača i glasačica, piše BBC. No, od tog procenta je preko 90% podržalo ustavni amandman iz 2014. koji brak definira kao uniju između muškarca i žene, čime se zabranjuju istospolni brakovi i usvajanja.

Uprkos pokušajima zagovarača/ica koji se protive jednakosti, kao i različitih organizacija (u i van Slovačke), da marginaliziraju LGBTI porodice, većina slovačke javnosti je odbila ove kontroverzne taktike. ILGA-Europe je mišljenja da rezultati referenduma potvrđuju da je izborno tijelo prozrelo homofobnu propagandu i nije htjelo biti dio pokreta koji diskriminira njihove sugrađane/ke, te da ovo može biti početak prave promjene u Slovačkoj.

ILGA-Europe žali to zbog toga što su slovačke vlasti pristale na to da se o ljudskim pravima koja se tiču manjinske grupe odlučuje glasom većine, kao i zbog toga što je kampanja za referendum bila provedena u atmosferi animoziteta i konfuzije. Kao što se i moglo očekivati od referendumske kampanje o pravima manjine koja je podložna snažnim predrasudama, prijavljeni su brojni incidenti koji su uključivali netolerantne argumente, podijeljene izjave i suptilni govor mržnje. Iz ovog razloga su se LGBTI aktivisti/kinje i njihovi saradnici/e distancirali od kampanje, u nadi da će se razumna diskusija moći razviti nakon rezultata referenduma.

Nakon prošlogodišnjeg ustavnog amandmana, brak je već definiran kao unija između muškarca i žene, dok je glasanje ovog vikenda bilo samo jako skupa simbolička gesta. “Sada je vrijeme da se uključimo u iskren razgovor o zakonskom prepoznavanju istospolnih parova i njihovih porodica”, rekla je izvršna direktorica ILGA-Europe, Evelyne Paradis. “Porodične vrijednosti nisu nešto što ekskluzivno pripada heteroseksualnim parovima. LGBTI parovi dijele ove vrijednosti i žele odgojiti svoju djecu u stabilnim vezama punim ljubavi koje su prepoznate. Razumna uključenost svih strana u ovo pitanje bi potvrdila ovu činjenicu i pokazala onima koji ne zagovaraju jednakost da se ničega ne trebaju plašiti kada je u pitanju zakonsko prepoznavanje istospolnih brakova.”

Prošlo je skoro godina otkako je susjedna Češka usvojila zakon o istospolnim partnerstvima. Prošlog mjeseca je austrijski Ustavni sud dozvolio zajedničko usvajanje istospolnim parovima.

Paulo Corte-Real, ko-predsjednik izvršnog odbora ILGA-Europe, komentirao je: “ILGA-Europe ohrabruje slovačke donosioce politika da ozbiljno razmisle o prepoznavanju istospolnih partnerstava. Kako je premijer Fico nedavno izjavio, vlasti imaju dužnost da praktični život učine lakšim za LGBTI parove u Slovačkoj. To je dužnost koja se mora preuzeti čim prije.”

Izvor: ILGA-Europe

Komentari

komentara