Koje LGBT filmove možete pogledati četvrtog dana SFF-a

sakeDanas je četvrti dan 21. Sarajevo Film Festivala, koji već uveliko privlači veliki broj gledatelja/ica i ljubitelja/ca dobrog filma. Pored zaista velikih filmskih ostvarenja tu je i bogat program diskusija i razgovora sa redateljima/cama, glumcima/ama i drugim filmskim radnicima/ama u sklopu Docu Kornera, Kafe sa… i raznih diskusija koje se odvijaju na dobro poznatim SFF lokacijama.

Kao dio svake projekcije filmova na Open Air-u, Vijeće Evrope realizuje projekat gdje se prikazuju kratki video spotovi koji će govoriti o ljudskim pravima i pravima marginaliziranih grupa, kao što je, naprimjer, LGBT zajednica, u cilju podizanja svijesti o svakodnevnom kršenju ljudskih prava u BiH.

Danas, četvrtog dana Festivala imate priliku pogledati tri filma sa LGBT tematikom.

U kinu Multiplex Cinema City (Dvorana #2), u 12h biće prikazan kratki film Šake, hrvatske rediteljice Jasne Nanut. Film govori o dečku Mišel, koji nakon kratke i intenzivne veze ostaje sam. Zbunjen i razočaran, počinje tražiti ljubav, ali na krivim mjestima…

Filmovi koji se prikazuju u sklopu ove projekcije su: Tlo pod nogama, Manjača,Polufinale, Šake.

U kinu Meeting point, u 15h, biće prikazan dugometražni film Servis, govori o porodici Pineda koja vodi zapušteno kino u jednom gradu u provinciji u kojem se prikazuju po dva stara erotska filma za cijenu jednog. Žena i glava porodice Nanay Flor, njena kćerka Nayda, zet Lando i usvojena kćerka Jewel smjenjuju se na šalteru za prodaju karata i u kantini. Njeni nećaci Alan i Ronald su slikar reklamnih postera, odnosno kino-operater. Nanay Flor je podnijela slučaj dvoženstva protiv svog otuđenog muža i prisustvuje suđenju danas kada će, nakon nekoliko godina, konačno biti donesena presuda. Priča se razvija u ovom kontekstu. I dok ostali članovi obavljaju svoje svakidašnje aktivnosti, gledamo kako pate i kako se nose sa grijesima i porocima drugih – u odnosima, ekonomiji i seksu. Zaokupljeni svojim ličnim demonima, članovi porodice su nesmotreni i ne vide da se u kinu dešava druga vrsta posla između „servis” dječaka (muških prostitutki) i mušterija homoseksualaca.

Takođe, u kinu Meeting Point, danas u 18h bit će prikazan kratki film Šamar koji govori o jednom tinejdžeru, bokseru, koji se konačno mora pomiriti sa istinom o samom sebi. Film se prikazuje u sklopu projekcije EE BAFTA 2015 Short Film Nominees, zajedno sa filmovima Šira slika, Boogaloo i Graham, Emocionalni prekidač, Karmanova linija, Majmunski ljubavni eksperimentiMoj tata, ŠamarTri brata.

LGBT filmove koji će biti prikazani narednih dana možete pronaći na ovom linku.

Komentari

komentara