Bruneji uvode smrtnu kaznu kamenovanjem za LGBT osobe

29. 03. 2019

Priredila: Redakcija
Izvor: The Guardian
Foto: Wikimedia Commons

Od sljedeće sedmice na Brunejima će na snagu stupiti zakon koji predviđa smrtnu kaznu kamenovanjem za osobe koje imaju homoseksualne seksualne odnose ili je procijenjeno da su preljubnici/e. Ovaj je zakon sastavni dio kritiziranog šerijatskog zakona koji je na snazi u ovoj zemlji. Stanovnici malog azijskog kraljevstva će od 3. aprila biti izloženi drakonskim kaznama u sklopu krivičnog zakona, koji će također uključivati odsijecanje ruke ili noge za krađu. Kako bi neko bio osuđen, zločinima mora “svjedočiti grupa muslimana”.

Bruneji su posljednjih godina usvojili konzervativniji oblik islama, i 2013. godine je objavljena namjera da se uvede šerijatski zakon, islamski sistem zakona koji nameće stroge kazne, od kojih su brojne tjelesne. Bila je to naredba sultana Bruneja, Hassanala Bolkiaha, koji se na tronu nalazi od 1967. godine, i jedan je od najbogatijih lidera svijeta, čije bogatstvo iznosi oko 20 milijardi dolara. On je implementaciju novog krivičnog zakona opisao kao “veliki uspjeh”.

Alkohol je već zabranjen na Brunejima, kao i proslave Božića, a za rađanje vanbračne djece i propuštanje molitve petkom već su propisane novčane i zatvorske kazne. Međutim, međunarodne kritike nametanja ozbiljnijih šerijatskih kazni usporile su njihovu punu implementaciju tokom posljednjih pet godina.

Godine 2014. godine, obećanje Bruneja da će implementirati šerijatski zakon izazvalo je proteste u Los Angelesu, ispred poznatih hotela Beverley Hills i Bel Air, koji su u vlasništvu ove naftom bogate zemlje. Hoteli su optuženi za licemjernost jer nude pakete za LGBT parove, dok ih finansira zemlja u kojoj se homoseksualci osuđuju na smrt.

Bruneji su bili britanska kolonija do 1984. godine i ove dvije zemlje su još uvijek višestruko povezane. Homoseksualnost je ilegalna na Brunejima od perioda britanskog kolonijalizma, ali po novim zakonima je sada kažnjiva bičevanjem do smrti ili kamenovanjem, a ne zatvorskom kaznom. Smrtna kazna će se također primjenjivati za preljubu i silovanje.

Objavu da će se šerijatski zakon primjenjivati od sljedeće sedmice, a koji će posebno na meti imati LGBT zajednicu, grupe za ljudska prava su dočekale sa užasom. Amnesty International pozvao je Bruneje da “odmah zaustave” implementaciju kazni, za koje su rekli da su “duboko pogrešne”.

Rachel Chhoa-Howard, istraživačica Bruneja u Amnesty Internationalu, rekla je: “Pored toga što ovaj zakon nameće okrutne, neljudske i ponižavajuće kazne, on također otvoreno ograničava pravo na slobodu izražavanja, vjere i vjerovanja, i kodificira diskriminaciju protiv žena i djevojčica. Legalizirati ovakve okrutne i neljudske kazne je samo po sebi užasavajuće.” Dodala je i da neki od potencijalnih prestupa “uopće ne bi trebali biti označeni kao zločini, uključujući seks s međusobnim pristankom između odraslih osoba istog spola”.

Šerijatski zakon bi se odnosio samo na muslimane, koji čine oko dvije trećine populacije.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!