Brunejski sultan odložio uvođenje smrtne kazne za LGBT osobe

07. 05. 2019
Sultan Bruneja, Hassanal Bolkiah

Izvor: N1 Srbija
Foto: Roslan Rahman/AFP/Getty)

Brunejski sultan Hassanal Bolkiah produžio je moratorijum na smrtnu kaznu za homoseksualni odnos i preljubu, nastojeći da ublaži negativne reakcije na tu odluku, koje predvode slavne ličnosti poput Georga Clooneya i Eltona Johna.

Mala država u jugoistočnoj Aziji izazvala je globalnu osudu kad je objavila svoje tumačenje šerijatskih zakona po kojima se sodomija, preljuba i silovanje kažnjavaju smrtnom kaznom, i to kamenovanjem, a krađa amputacijom.

Bruneji dosljedno brane svoje pravo na sprovođenje zakona, čiji su elementi prvi put usvojeni 2014. godine, a od tada su se primjenjivali u fazama.

U rijetkom odgovoru na kritike iz svijeta, izgovorene protiv te naftom bogate države, sultan je kazao da se smrtna kazna neće primjenjivati pri sprovedbi šerijatskog kaznenog zakona (SPCO).

Na Brunejima su neka kaznena djela već podložna smrtnoj kazni. Riječ je o ubistvu s predumišljajem i krijumčarenju narkotika, ali od 1990. godine nisu realizovana nikakva pogubljenja.

“Svjestan sam toga da postoje brojna pitanja i pogrešna shvatanja kada je posrijedi sprovođenje SPCO-a. Ali vjerujemo da će, pošto ih razjasnimo, težina i vrijednost tih zakona biti opravdane”, rekao je sultan u govoru održanom prije početka svetog mjeseca ramazana.

“Vidite da već više od dvije decenije sprovodimo de facto moratorijum na izvršenje smrtne kazne za slučajeve prema običajnom pravu. Isto će se primjenjivati ​​i u slučajevima koji podliježu šerijatskom kaznenom zakonu, a omogućavaju širi prostor za potencijalno oslobađanje”, rekao je sultan.

Bogati sultan, koji je svojevremeno pilotirao sopstvenim avionom 747 kako bi se sastao s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom, često se suočava s kritikama aktivista koji njegovu apsolutnu monarhiju smatraju despotskom. Ali analitičari ocjenjuju da je neobično da reaguje na kritike.

Sultanova kancelarija objavila je zvanični engleski prevod njegovog govora, što nije uobičajena praksa. “Cilj običajnog prava i šerijatskog zakona je osigurati mir i sklad u zemlji”, kazao je.

Sporovođenje tog zakona, kojeg su osudile i Ujedinjene nacije, podstakla je brojne slavne osobe i grupe za odbranu ljudskih prava da zatraže bojkot hotela u Londonu i Los Angelesu u sultanovom vlasništvu.

Neke turističke agencije od tada su prestale da promovišu Bruneje kao turističku destinaciju.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!