Čile: Senat odobrio regulativu u vezi sa trans pravima

08. 08. 2016

gay-rights-march-chileIzvor: Transserbia.org
Foto: Eileen Smith

Članovi/ice komisije čileanskog Senata su prošle sedmice odobrili mjeru kojom se regulišu prava trans osoba u ovoj zemlji.

Komisija čileanskog Senata je prošle srijede odobrila prijedlog kojim se odraslim transrodnim osobama dozvoljava da zakonski promijene svoje lično ime i oznaku roda bez odlaska kod sudije.

Komisija za ljudska prava čileanskog Senata glasala je sa 4 prema 1 u korist ovog prijedloga.

Usvojeni prijedlog će također omogućiti nevjenčanim trans Čileancima/kama starijim od 18 godina i onima koji imaju stalan boravak u ovoj južnoameričkoj zemlji, da zakonski promijene svoje lično ime i oznaku za rod u matičnoj službi. Sve ovo je dio opširnijeg zakona o trans pravima koji će, između ostalog, omogućiti osobama da zakonski promijene lično ime i oznaku za rod bez prethodno izvršene operacije prilagođavnja spola.

“Rodni identitet svake osobe je njena lična stvar i nešto što sama osoba određuje, a ne neki sudija”, izjavio je u srijedu Luis Larrain, izvršni direktor organizacije Fundación Iguales, čileanske LGBT aktivističke grupe. “Pozdravljamo odluku komisije i drago nam je što je uvažila naše stanovište.”

Pokret za integraciju i oslobođenje homoseksualnih osoba (The Movement for Homosexual Integration and Liberation), još jedna čileanska aktivistička grupa, je u saopštenju za javnost posebno kritikovala senatorku Jacqueline Van Rysselberghe zato što je glasala protiv ove mjere. Predsjednik ovog udruženja, Rolando Jimenes, optužio je zakonodavce za pokušaj cenzure tokom diskusije održane ove srijede.

“Senatorka Van Rysselberghe se danas više puta žalila zato što smo je kritikovali zbog njenog konstantnog odbcivanja rodnog identiteta”, rekao je Jimenes u saopštenju. “Jasno je da je željela da nas cenzuriše, što je neprihvatljivo.”

Zakon o trans pravima – koji predsjednica Čilea Michelle Bachelet podržava – treba još da prođe i dobije odobrenje čileanskog Kongresa.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!