Danas je počela kampanja povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije/bifobije/transfobije: Ljubav čini porodicu

03. 05. 2017

Piše: Redakcija

Danas, 3. maja, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije/bifobije/transfobije (IDAHOT) kreće kampanja u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra pod nazivom Ljubav čini porodicu.

Bilbordima i putem društvenih mreža Sarajevski otvoreni centar želi skrenuti pažnju na neophodnost podrške lezbejkama, gejevima, biseksualnim, trans* i interspolnim osobama i poručiti da porodicu čini ljubav, bez obzira da li dolazi iz porodice, ili od naših partnera_ica i prijatelja_ica.

U bilbord kampanji 24 osobe zajedno poručuju da ljubav čini porodicu u svim njenim oblicima. Po prvi put u jednoj kampanji u BiH učestvuju LGBTI osobe, zajedno sa svojim prijateljima, prijateljicama i porodicama.

“Podrška nam je svima važna. Uz podršku lakše savladavamo prepreke sa kojima se svakodnevno suočavamo i zato poručujemo da tamo gdje ima ljubavi, ima i podrške i porodice”, saopćio je SOC.

U sklopu kampanje na društvenim mrežama će biti objavljivane fotografije i izjave osoba o tome šta su za njih porodica, podrška, solidarnost i ljubav.

Jedna od učesnica kampanje kaže: “Porodica mora biti sigurno mjesto razumijevanja i ljubavi. Osjećati ljubav i imati podršku u porodici znači imati čitav svijet.”

“Posljednjih godina sve više LGBTI osoba trpi nasilje u porodici. Roditelji, sestre, braća i ostali članovi/ce porodice su ove osobe zatvarali, prisiljavali na liječenje, izbacivali iz kuće, prijetili im, ucjenjivali ih, te kontinuirano psihički i fizički zlostavljali. Porodica bi trebala da bude mjesto podrške i razumijevanja, a ne mjesto odbacivanja, patnje i nasilja. Zato je, u okolnostima kao što su ove, podrška LGBTI osobama izuzetno bitna i traba da dolazi i od porodice, prijatelja_ica, poznanika_ca i partnera_ica.”

Online kampanju možete pratiti na Facebook stranici Sarajevskog otvorenog centra.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama, kontakt osoba je Lejla Huremović, [email protected], 033 551 000.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!