Dario Krešić uložio žalbu na presudu o odšteti jer dosuđeni iznos ne odgovara zahtjevima Europskog suda za ljudska prava

06. 11. 2015

dkresicIzvor: Crol.hr
Foto: evarazdin.hr

Presuda o odšteti zbog pravomoćno utvrđene diskriminacije, a koju varaždinski Fakultet organizacije i informatike u iznosu od 75.000 kuna mora isplatiti, ne vodi računa o praksi Europskog suda za ljudska prava i zbog toga je Dario Krešić uložio žalbu na presudu, rekao je u razgovoru za Crol.hr, a Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić nam otkriva kako je samo u zadnjih godinu dana zaprimila tri pritužbe zbog nepovoljnog postupanja temeljem seksualne orijentacije u radnom odnosu.

Varaždinski Općinski sud dodijelio je 75.000 kuna za naknadu štete Dariju Krešiću zbog pretrpljene diskriminacije na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, a Krešić nam u razgovoru otkriva razloge žalbe na tu presudu:

“Sud je presudio 75.000 kuna odštete zbog pravomoćno utvrđene diskriminacije, dok smo mi tražili 250.000 kuna. Ovakva presuda ne vodi, međutim, računa o praksi Europskog suda za ljudska prava, budući da dosuđeni iznos nije učinkovit niti proporcionalan pretrpljenoj diskriminaciji niti njegova visina može imati odvraćajući učinak prema Fakultetu organizacije i informatike kao diskriminatoru. Naime, 75.000 kuna bi možda imalo odvraćajući učinak na nekog prodavača kestenja na štandu, ali ne i za fakultet koji obrće milijune. Stoga smo se žalili na presudu, naravno, učinio je to i Fakultet organizacije i informatike (FOI) kao tuženi diskriminator, pa je sada predmet na Županijskom sudu u Varaždinu”, rekao nam je Dario Krešić.

“Moja svakodnevica na FOI-ju je postala nepodnošljiva i zato sam podigao tužbu za odštetu”

Ističe kako mu u trenutku kada je u decembru 2010. godine protiv FOI-ja pokrenuo tužbu zbog diskriminacije novac nije bio u interesu, te kako odštetu vjerojatno ne bi niti tražio da su se na tom varaždinskom fakultetu drugačije ponašali. No, kako su ga odgovorni na FOI i nakon pravomoćnosti presude kojom je utvrđena diskriminacija nastavili diskriminirati, Krešić je odlučio podnijeti tužbu za odštetu.

“Najprije su na FOI-ju, odmah po donošenju presude kojom je utvrđena diskriminacija, krenuli namještati natječaje za radna mjesta kako bi napredovali oni zaposlenici za koje je uprava FOI-ja željela da napreduju, dok su mene takvi natječaji unaprijed isključivali iz postupka. Naglašavam da niti jedan fakultet na zagrebačkom Sveučilištu nije raspisivao natječaje za radna mjesta tako kao FOI!

I moja svakodnevnica na FOI-ju je već od trenutka pokretanja tužbe zbog diskriminacije postajala sve nepodnošljivija – stalno su me pozivali da se opravdavam i očitujem na ovo i ono, da preuzimam svakojake dopise osobno i vlastoručno potpisano, čak mi je dekan slao opomenu pred otkaz, članovi uprave FOI-ja i zaposlenici koji su im bili bliski okretali su glave kada bi me vidjeli na hodnicima itd. Dakle, bilo je očigledno da kao peder nemam što tražiti na FOI te sam stoga otišao. No onda sam i podnio tužbu za odštetu”, ispričao nam je Krešić koji je nakon otkaza otišao u Njemačku.

“Čudi me da državno odvjetništvo ne pokreće postupke protiv onih koji zazivaju Jasenovac, Pavelića i Hitlera”

Zanimalo nas je prati li situaciju u Hrvatskoj i što misli o aktualnoj situaciji s pravima LGBT zajednice.

“Svakako da pratim što se u Hrvatskoj događa. Nažalost, od ulaska Hrvatske u EU primjetno jačaju desno-radikalne grupacije. Raspoloženje prema LGBT zajednici koje je stvoreno oko referenduma o braku posebno zabrinjava. Tipično fašistički je da se nas pedere i lezbe označava kao ‘povlaštene’ i ‘moćne’ u društvu od kojih se zaštitnici tzv. tradicionalnih vrijednosti trebaju ‘braniti’. No i prema drugim ranjivim skupinama, kao aktualno prema izbjeglicama, postoji velika količina mržnje te se čudim da državno odvjetništvo ništa ne poduzima prema onima koji zazivaju Jasenovac, Pavelića i Hitlera”.

Uspoređujući na primjeru kako njemačko državno odvjetništvo postupa po pitanjima fašističkih i drugih diskriminatornih pojava, teško je ne uočiti ogromne razlike u odnosu na našu domaću situaciju.

“Ako bih uspoređivao Hrvatsku s Njemačkom u pogledu odnosa prema LGBT zajednici, ali i općenito prema manjinama, onda bih za ilustraciju istaknuo sljedeći primjer – nedavno je Akif Pirincci, poznati njemački književnik, govoreći na jednom skupu protiv izbjeglica, javno zažalio što su ‘koncentracioni logori trenutno izvan funkcije’! Osim šoka u javnosti i široke javne osude zbog takve izjave, ali i njegovih izjava protiv LGBT zajednice, državno odvjetništvo je pokrenulo istragu protiv njega. Istovremeno su sve vodeće knjižare uključujući i Amazon izbacili njegova djela iz vlastite ponude! Rezultat svega je da Pirincci sada najavljuje svoj odlazak iz Njemačke. Dakle, ovakve odlučne reakcije pokazuju da istinsko demokratsko društvo ima itekakve mogućnosti da se obrani od ovakvih fašista”.

Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u godinu dana zaprimio tri pritužbe zbog diskriminacije temeljem spolne orijentacije na radnom mjestu

Komentirajući odluku varaždinskog Općinskog suda o odšteti u korist Darija Krešića, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je kao umješačica na strani Krešića aktivno sudjelovala u sudskim postupcima, kaže kako “nije iznenađena ishodom prvostupanjskog postupka radi naknade štete nastale diskriminacijom tužitelja od strane Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu”, te kako je “zadnja presuda samo dosljedna nadogradnja prethodnih pravomoćnih odluka”.

Na naše pitanje jesu li zaprimili još pritužbi zbog diskriminacije na poslu temeljem spolne orijentacije, Ljubičić nam odgovara: “U posljednjih godinu dana zaprimljene su tri takve pritužbe. U dva predmeta pritužitelji/ce su nakon podnesene pritužbe odustali od daljnjeg postupanja Pravobraniteljice dok je u jednom predmetu Pravobraniteljica utvrdila postojanje nepovoljnog postupanja nakon čega je stranka pokrenula sudski spor protiv poslodavca.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!