Evropski parlament od Bosne i Hercegovine i Albanije traži ubrzanje procesa za zaštitu LGBTI prava

06. 05. 2015

BalkansProšle je sedmice Evropski parlament usvojio godišnje izvještaje o napretku Albanije i Bosne i Hercegovine ka EU integracijama. Zastupnici/e Evropskog parlamenta naglasili su da je potrebno da ove države ulože više truda kako bi se osigurala ravnopravnost LGBTI osoba.

U izvještaju o napretku Albanije, zastupnici/e Evropskog parlamenta su pozdravili “uspostavu radne skupine za LGBTI prava pri Ministarstvu za socijalna pitanja te otvaranje prve LGBTI sigurne kuće.” (član 21)

Parlament također podstiče vladu da radi na usvajanju zakona kojim bi se regulisala promjena spola, koji bi bio usklađen sa standardima Vijeća Europe, uključujući i pravo na samoodređenje.

U 2010. godini, Komitet ministara Vijeća Europe usvojio je preporuku o mjerama za suzbijanje diskriminacije na osnovu spolne orijentacije ili rodnog identiteta, koji ističe da države članice trebaju ukloniti uvredljive zahtjeve iz procedura potrebnih za priznavanje promjene spola.

Nadalje, zastupnici/e Evropskog parlamenta podstiču albanske vlasti da omoguće uslove za registrovanje istospolnih zajednica (član 22).

U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, parlamentarci/ke su izrazili/e zabrinutost zbog raširenosti govora mržnje, zločina iz mržnje, prijetnji, uznemiravanja i diskriminacije LGBTI osoba.

U skladu s tim, Parlament podstiče vlasti u BiH da se kao govor mržnje i zločin iz mržnje uvede i ono koje je zasnovano na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, kao i da rade na “aktivnostima kojima bi se podigla svijest zaposlenih u pravosuđu, agencijama za provedbu zakona, te javnosti o pravima LGBTI osoba.” (članovi 25 i 28).

Zastupnica Ulrike Lunacek, koja je ujedno i kopredsjednica zajedničke grupe za zaštitu prava LGBTI osoba pri Parlamentu, dodala je: “Načelo nediskriminacije, koje je ugrađeno u pravnim kodeksima obiju država, sada zahtijeva učinkovitu implementaciju strategija kako bi se poboljšali životni standardi LGBTI osoba u ovim zemljama. Nedopustivo je da LGBTI osobe i dalje moraju živjeti u strahu, samo zbog toga što su LGBTI osobe.”

Zastupnica Tanja Fajon, ujedno i zamjenica predsjednika zajedničke grupe za zaštitu prava LGBTI osoba pri Parlamentu, navodi: “Ja sam vrlo zadovoljna pozitivnim kretanjima u regiji, ali nažalost homofobija i transfobija su i dalje veliki problem u mnogim zemljama pristupnicama.”

“Usvajajući ove izvještaje, Parlament je poslao jasnu poruku da je poštivanje prava LGBTI osoba ključni aspekt integracije u EU.”

Izvor: Soc.ba
Foto: Lgbt-ep.eu

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!