Festival Merlinka u Tuzli po treći put

21. 02. 2017

Izvor: Tuzlanski otvoreni centar

Po treći put, u Tuzli će biti upriličen regionalni festival queer umjetnosti i filma Merlinka koji se ove godine po deseti put održao u Beogradu. U organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra i Grada Tuzla, posjetitelje/ce 24. i 25. februara očekuju dva dana filmova, druženja, diskusija i zabave.

Prije samog svečanog otvorenja, 24. februara u Američkom kutku Tuzla bit će održana promocija dvije publikacije: Vodič kroz administrativnu proceduru upisa prilagodbe spola u BiH, autorice Edita Miftari i Tijela koja nadilaze binarnost: Preporuke za unapređenje pravnog i medicinskog pristupa interspolnim osobama u BiH autora Darka Pandurevića. Ovaj događaj TOC radi u suorganizaciji sa Sarajevskim otvorenim centrom, a starta u 13 sati.

Festival se svečano otvara u 19 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović kratkim filmom I know what you are, but what am I? rediteljice Nađe Sinić. Fokus filma je transrodna osoba Kris koji kroz svoje umjetničko stalaštvo želi izraziti svoju sasvim intimnu priču. U 20 sati počinje dugometražni dokumentarac o Madonninim plesačima Zauzmi pozu koji priča o periodu velike stigme gay populacije kada su oni na pozornici i u filmu Truth and dare nalazili načine da se iskažu i da pobijede društvene konvencije. Poslije filma, posjetitelje/ice očekuje koktel i zabava.

25. februara u 13 sati festival se nastavlja diskusijom Umjetnost i LGBTI aktivizam o umjetnosti koja promiče LGBTI prava i aktivizam. O temi će govoriti Nađa Sinić, rediteljica, Selma Kešetović, spisateljica i Nera Mešinović, aktivistica. Od 17 sati vas očekuje revija kraktih filmova, a potom film Bolesno koji govori o poznatom slučaju u Hrvatskoj kada su roditelji nasilno zatvorili kćerku u psihijatrijsku ustanovu. U 20h bit će prikazana njemačka komedija-dramu Gdje si krenuo, habibi? Tora Ibena. Riječ je o Ibrahimu koji se zaljubljuje u Aleksandra, Nijemca, kriminalca i kečera koji je strejt, ali između njih se stvara prijateljstvo koje nadilazi obojicu.

Festival se zatvara velikim partyjem u Urban Beatz Lounge Baru sa početkom u 22 sata.

Svi/e su dobrodošli/e i sve su projekcije potpuno besplatne!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!