Global Campus Visual Contest: Prijavite fotografije na temu svakodnevnog života LGBTIQ+ osoba!

06. 12. 2018

Piše: Redakcija
Foto: thenextweb.com

Global Campus Visual Contest je konkurs iz oblasti fotografije koji organizira Global Campus for Human Rights, organizacija koja okuplja stotinu univerziteta širom svijeta koji nastoje unaprijediti stanje ljudskih prava i demokratije kroz regionalnu i globalnu suradnju na obrazovanju i istraživanju.

Cilj takmičenja je stvoriti sinergiju između akademske zajednice, branitelja/ica ljudskih prava i umjetnika/ca, kako bi se priča proširila do šire međunarodne javnosti i podstakla bolje razumijevanje pitanja koja se tiču ljudskih prava i njihove zaštite.

Global Campus poziva fotografe/kinje, kako profesionalne, tako i amatere/ke, iz cijelog svijeta, da pošalju svoj rad na konkurs čija je ovogodišnja tema “Slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima: Prizori svakodnevnog života LGBTIQ+ osoba”. Ovom se temom nastoji promijeniti često negativan imidž LGBTIQ+ osoba u medijima, te ohrabriti eliminacija stigme, predrasuda i diskriminacije koje se još uvijek povezuju sa onim što se posmatra kao neprilagođavanje rigidnim seksualnim i rodnim normama, kao i kulturalnim i društvenim konstruktima ženstvenosti i muškosti.

Određeni broj fotografija će biti izabran za izlaganje u posebnoj online fotogaleriji povezanom sa događajima i aktivnostima koje organizira Global Campus, a koji osiguravaju pažnju međunarodne javnosti zahvaljujući suradnji sa različitim partnerima i kroz društvene mreže. Međunarodni žiri sastoji se od renomiranih međunarodnih fotografa kao što su Jim Marshall, Maika Elan, Carloman Macidiano Céspedes Riojas i Frank Finance-Madureira, kao i aktivista poput Joeri Kempena.

Najbolje fotografije će dobiti posebno priznanje od strane partnera takmičenja, te biti predstavljene na događajima regionalnih master studija ljudskih prava Global Campusa u Africi, Aziji, Kavkazu, Južnoj Americi i Karibima, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi, te jugoistočnoj Evropi.

Zainteresirani/e svoje fotografije mogu poslati do 8. februara 2019. godine. Fotografije se trebaju dostavljati putem Instagrama, tagovanjem profila @gchumanrights te korištenjem hashtaga #StandUp4LGBTQRights i #GlobalCampusVisualContest. Više detalja o procesu prijave pogledajte ovdje, a više detalja o samom konkursu ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!