Građani i građanke Tajvana se na referendumu izjasnili protiv istospolnih brakova

Građani i građanke čekaju u redu za referendum. (Foto: CHRIS STOWERS/AFP/Getty)

Izvor: Pink News

Građani i građanke Tajvana su na referendumu od 24. novembra glasali/e protiv istospolnih brakova te za ograničavanje braka na zajednicu samo muškarca i žene. Međutim, moguće je da će istospolni brak – ili građanska partnerstva – biti uveden u zakon bez obzira na rezultate referenduma. Mogućnost da se to desi povećana je zbog presude Visokog suda Tajvana iz maja 2017. godine, koja glasi da je zabrana istospolnih brakova protuustavna.

CNN izvještava da postoji “veliko neslaganje” među pravnim stručnjacima/kinjama na Tajvanu oko toga da li vlada ima mandat da rezultate referenduma uvrsti u zakone.

U međuvremenu, Guardian izvještava da je vlada Tajvana jasno obznanila, i prije referenduma, da njegov rezultat neće imati utjecaja na odluku Visokog suda da se istospolni brak legalizira.

Rezultat referenduma tajvanske zakonodavce stavlja u neobičnu situaciju: instruirani su od strane Visokog suda da je neustavno smatrati istospolni brak nezakonitim, ali su građani i građanke zemlje glasali da ne žele da istospolni brak bude legaliziran.

Gorak udarac za Tajvan

Direktorica Amnesty Internationala na Tajvanu, Annie Huang, rekla je da je rezultat “gorak udarac i korak nazad za ljudska prava na Tajvanu”. “Međutim, uprkos ovome, sigurni/e smo da će ljubav i jednakost prevladati”, dodala je.

Iz Amnesty Internationala kažu da rezultati referenduma ne mijenjaju “potrebu da se istospolnim zajednicama pruži zakonsko prepoznavanje”, ali dodaju da su rezultati “bacili sjenu na to kako će se to implementirati”.

Neki su sada zabrinuti da će rezultati referenduma dovesti do mogućeg oslabljivanja zakona koji se tiču istospolnih parova.

Američki evangelisti protiv istospolnog braka

Američki evangelisti su navodno u velikim brojevima došli na Tajvan prije referenduma kako bi lobirali protiv LGBT+ prava.

Kako kaže tajvanska aktivistkinja za istospolni brak, Jennifer Lu, američki aktivisti iz Nacionalne organizacije za brak su odgovorni za “postavljanje tri anti-LGBTQ pitanja na referendumskom listiću”.

Lu je za Human Rights Campaign izjavila: “Brian Brown (iz Nacionalne organizacije za brak) je bio ovdje, te radio na okupljanju grupa koje su protiv jednakosti. Njihovi su materijali često kopije istih poruka i tehnika zastrašivanja koje su razotkrivene i poražene u SAD-u, Irskoj, Australiji i drugim zemljama. Oni pokušavaju koristiti strah kako bi podijelili društvo, ali njihovo zastrašivanje neće uspjeti jer je tajvansko društvo zasnovano na međusobnom poštovanju.”

Na strani jednakosti bila je “grassroots kampanja kakvu Tajvan dosad nije vidio”, a koju su vodili/e LGBT+ aktivisti/kinje i saveznici/e.

Prije glasanja, 27 tajvanskih i međunarodnih kompanija na Tajvanu objavilo je podršku LGBTQ jednakosti.

Samo prošlog mjeseca, oko 140.000 ljudi je učestvovalo u Taipei Prideu te pozvalo na bračnu jednakost. Tema parade bila je “Ispričaj svoj priču, glasaj za jednakost”.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!