Halloween – podsjetnik na to kako je sloboda lijepa, kreativna i značajna

31. 10. 2022

Svi znamo šta je to Halloween/Noć vještica kada spomenemo taj naziv. Ali, sa druge strane, da li znamo zaista šta predstavlja, odakle su i dokle sežu njegovi korijeni? Šta uopšte znači Halloween za kvir zajednicu i zašto se u zadnje vrijeme sve više povezuje sa kvir kulturom? Na kocnu, zašto ga volimo obilježavati i zašto nam donosi takvu zabavu i radost?

PIŠE: Nikolina Todorović

Halloween za mnoge od nas podrazumijeva biti neko drugi, biti nešto drugo, maskirati se, kostimirati, sakriti se ili pokazati i, naposljetku, izaći iz vlastite kože.

Zanimljivo je promišljati o tome koliko smo se zapravo odmakli od prave svrhe i rituala koji su se sprovodili za ovaj praznik. Danas je, naravno, Halloween iako sa drevnim korijenima, prilagođen modernom, ali i konzumerističkom trenutku. Ukratko: to je postao veliki biznis, počevši od mode, hrane, književnosti pa do filmske umjetnosti.

Nošenje kostima i maski za Noć vještica najvjerovatnije potječe iz drevnog vjerovanja da su nadnaravna bića ili duše mrtvih lutale zemljom u to vrijeme. Korijeni Halloweena, naime, sežu unazad dvije hiljade godina, sve do drevnog keltskog, tačnije gaelskog festivala, obreda, i slavljenja kraja sezone žetve koji se naziva Samhain. Oni bi 31. oktobra (noć kada počinje Samhain, kraj ljeta a početak zime, i trenutak kada se mrtve duše vraćaju u obliku duhova i počinju da lutaju zemljom) iznosili pred svoja vrata hranu i piće za mrtve da bi ih zadržali od ulaska u kuće, a ljudi su izlazili iz kuće maskirani kako bi zbunili duhove, i kako ih ne bi prepoznali. Palili su i velike vatre, jer su vjerovali da je to način da se duhovi vrate u svoj svijet, i da budu što dalje od živih.

U sedmom stoljeću, katolička crkva je postepeno počela gušiti paganske običaje i ovaj praznik, te je donijela novi naziv Svi sveti (All Hallows Eve, što je kasnije vremenom prešlo u skraćenicu Halloween). U Ameriku je Halloween stigao u periodu Velike irske gladi preko irskih imigranata, i tako je praznik vremenom dobijao neka nova naličja, i ono po čemu je danas nama najbliže.

Zašto je Halloween značajan i zanimljiv za kvir zajednicu? Možda zato što je to trenutak kada prihvatamo druge, i drugi prihvataju nas, u svakom obliku, izgledu, ponašanju, poimanju i predstavljanju, i kada jedni druge podržavamo.

Uživamo u drugačijim i raznim ulogama ili iznosimo pak sebe u vlastitoj ulozi.

Usrećujemo, slavimo i nasmijavamo druge, i sebe, sve to u jednoj noći, onoliko koliko možemo biti slobodni do nekih granica i osjećaja da nas niko neće napasti, povrijediti, ismijati ili osuditi jer smo se presvukli u nešto, onako kako želimo i volimo, jer smo izašli na trenutak, iz vlastite kože, ili smo ipak ostali u njoj, i ponosno iznijeli vlastiti „kostim“.

Zbog svega toga, Halloween nas podsjeća na to koliko sloboda može biti lijepa, produktivna, kreativna i značajna.

Za kraj, da posjetimo, Sarajevski otvoreni centar ove godine organizira party povodom Halloween noći: 31. oktobra u Domu pisaca, sa početkom u 19:00h. Svi/e su dobro došli/e na ovu nezaboravnu, kvir i slobodnu zabavu!

Članak je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj članka isključiva je odgovornost Sarajevskog otvorenog centra i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!