Homofobni napad u Sarajevu: Napadnuti aktivisti UDIK-a

18. 07. 2019

Izvor: Radio Slobodna Evropa, UDIK, Bh. povorka ponosa
Foto: UDIK

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrdilo je jučer da je u utorak navečer, 16. jula, prijavljen napad na aktiviste Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK). UDIK je tim povodom izdao saopćenje sa detaljima napada, koji je prijavljen policiji.

U saopćenju se navodi: “Napad se dogodio u 18:15 h sati u Grbavičkoj ulici u Sarajevu, pri čemu su četvorica/petorica punoljetnih ili maloljetnih lica napala koordinatora UDIK-a Edvina Kanku Ćudića i još jednog aktivistu. Tom prilikom napadači su uzvikivali: ‘Vođo pedera’, aludirajući na koordinatora UDIK-a kao organizatora nadolazeće povorke ponosa. Nakon verbalnog napada, NN lica su se zaputila u fizički obračun sa aktivistima, međutim, brzom intervencijom prolaznika napad je spriječen, nakon čega su se aktivisti UDIK-a udaljili sa mjesta događaja. Aktivisti su uspjeli fotografisati napadače. Slučaj je prijavljen u PU Novo Sarajevo, dat je iskaz i fotografija na uvid, ali policija nije zatražila napravljenu fotografiju.”

“Policija vrši provjeru navoda i rade na rasvjetljavanju prijavljenog događaja”, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz službe za odnose s javnošću MUP-a Kantona Sarajevo.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa oglasio se na društvenim mrežama komentarom da najoštrije osuđuje nasilje nad LGBTIQ osobama. “Očekujemo da sve okolnosti ovog napada budu adekvatno istražene, a počinitelji sankcionirani. Ovo je još jedna potvrda da LGBTIQ zajednica treba veću vidljivost u bh. društvu. Vidljivost će pomoći da osvijestimo bh. javnost o nasilju s kojim se susreću LGBTIQ osobe. To je jedan od ključnih ciljeva Bh. povorke ponosa. Zato, #imaizać!”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!