Intervju: LGBT osobe u Srbiji, BiH i Crnoj Gori čekaju da se neko drugi izbori za njihovu slobodu

26. 01. 2015

DSC_6491Od 30. januara od 1. februara 2015. godine Sarajevski otvoreni centar organizuje Međunarodni festival queer filma Merlinka. Festival promovira filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans* tematikom, a je dobio ime po ubijenoj trans* osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki iz Srbije. O održanom Festivalu u Beogradu i ovogodišnjem održavanju u Sarajevu razgovarali smo sa Predragom Azdejkovićem, direktorom Festivala.

Razgovarala: Bojana Vasić

LGBT.ba: Koja je tema ovogodišnjeg festivala Merlinka i možete li nam reći zašto?

AZDEJKOVIĆ: Ovogodišnji Merlinka festival se fokusirao na temu slobode i citata da tajna slobode leži u hrabrosti (Perikle). Primećujemo da LGBT populacija u Srbiji, ali i u BiH ili Crnoj Gori čeka da se neko drugi izbori za njihovu slobodu. Moramo imati na umu da ne postoji nijedna društvena grupa za čija prava se izborio neko drugi, i ja to već prečesto ponavljam da sam mnogima dosadio. LGBT osobe moraju da nađu neko zrno hrabrosti u sebi i da se aktivnije pozabave svojim ljudskim pravima, jer niko drugi osim njih to neće da uradi. Možda bih mogao da budem i malo grublji, ali je vreme da LGBT osobe prestanu da budu kukavice. Time se ovogodišnji Merlinka festival bavio. Hrabrim LGBT osobama koje su uzele stvar u svoje ruke i borile se za svoja prava, rizikovale da idu u zatvor, da budu pretučene i ubijene, ali se nisu zaustavljale.

LGBT.ba: Kako je protekao ovogodišnji festival Merlinka u Beogradu?

AZDEJKOVIĆ: Merlinka festival je trajao osam dana i imao je posećenost od skoro 2.000 ljudi. Dobili smo pohvale sa mnogih strana, što od posetilaca, ali i od drugih festivala. Uočili smo pojedine stvari koje bi mogli da promenimo i unapredimo, tako da ćemo za naredni festival promeniti koncepciju.

LGBT.ba: Šta za Vas kao osnivača festivala predstavlja održavanje festivala van Beograda? Koliko se festivali u drugim gradovima razlikuju od beogradskog?

AZDEJKOVIĆ: Merlinka festival se trenutno organizuje u Beogradu, Sarajevu, Podgorici i od ove godine i u Nišu. Mi se nadamo da ćemo naći partnere i za Novi Sad. Merlinka festival je jedini festival na svetu koji se održava u više država i to ga čini jedinstvenim. Meni je jako drago da se festival šeta i raste. Beogradski festival traje duže, veći je i ima veliki broj pratećih sadržaja, od tribina, izložbi do velike medijske kampanje. Nadam se da će tako postati i u Sarajevu i Podgorici.

LGBT.ba: Kako očekujete da će proći održavanje festivala ove godine u Sarajevu?

AZDEJKOVIĆ: Festival će otvoriti dokumentarac o Susan Sontag i ja očekujem veliki broj ljudi i očekujem uvođenje dodatnih projekcija. Očekujem da će sve proći u najboljem redu i da ćemo imati veću posećenost nego prošle godine.

LGBT.ba: Kako je na Vas utjecao napad na prošlogodišnjem festivalu Merlinka u Sarajevu?

AZDEJKOVIĆ: Na taj incident sam i zaboravio, jedino što ne mogu više baš sa lakoćom da otvaram flaše i tegle, zbog udarca u šaku. To spada u rok službe nas aktivista.

LGBT.ba: Šta poručujete LGBT osobama i publici koja će ove godine posjetiti festival u Sarajevu?

AZDEJKOVIĆ: Za sarajevski festival su izabrani jaki i kvalitetni filmovi koji imaju snažne i ohrabrujuće poruke. LGBT osobama poručujem da podignu zadnjicu iz kućnih fotelja i uvale ih u kriterionske fotelje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!