Izložba (iz) van ormara – kolekcija priča o iskustvima autovanja LGBTI osoba

06. 10. 2020
Sarajevski otvoreni centar s ponosom poziva na izložbu (iz) van ormara koja će biti otvorena na Coming Out Day – 11. oktobra, a kojom će biti predstavljena kolekcija priča o iskustvima autovanja LGBTI osoba iz BiH, te predmeti koje one vežu za ovaj čin.

Inspiraciju za izložbu pronašli_e smo u našim životima, iskustvima i identitetima koji se ne uklapaju u očekivanja društva u kojem živimo, te na ovaj dan želimo pružiti podršku svim lezbejkama, gejevima, biseksualnim, trans, interspolnim i queer osobama u procesu ”izlaska iz ormara”.

Coming Out ili izlazak iz ormara, proces je otkrivanja rodnog identiteta i/ili seksualne orijentacije sebi i okolini, koji je najčešće praćen osjećajem sreće i slobode, ali u nekim slučajevima i osjećajem tuge, uzrokovanog osuđivanjem i neprihvatanjem.

Za LGBTI osobe autovanje nije jednostavno i ne završava se nikada. U društvu nesvjesnom postojanja LGBTI osoba, one se moraju iznova autovati prilikom svakog novog poznastva, promjene okoline, itd. Svako autovanje je emotivno iskustvo, koje podrazumijeva mnogo energije, snage i rizika da će se odnos sa ljudima koje volite biti prekinuti, ili da će vaš život, sigurnost ili najbliže osobe biti ugroženi_e, i zbog toga, svako autovanje nosi svoju priču koja ostaje u sjećanju LGBTI osoba.

Na izložbi (iz) van ormara imat ćete priliku pročitati priče LGBTI osoba i vidjeti predmete koji će ih zauvijek podsjećati na njihovo autovanje mami, tati, prijateljici, kolegi s posla ili nekoj drugoj njima bitnoj osobi.

Izložbu će biti otvorena u nedjelju 11. oktobra u 13 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a moći ćete je pogledati svaki dan do subote 17. oktobra od 9 do 19 sati.

Uslijed trenutne pandemije Covid-19, te uz poštivanje svih epidemioloških mjera, broj posjetitelja_ki na otvaranju izložbe bit će ograničen na najviše 50 osoba u jednom satu. Kako bismo pružili priliku svim zainteresovanim da prisustvuju događaju, molimo vas da svoje prisustvo najavite popunjavanjem obrasca.

Vidimo se!

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!