LGBTI aktivisti i aktivistkinje u Gruziji se okupili/e uprkos otkazanom Tbilisi Prideu

10. 07. 2019

Izvor: Pink News
Foto: Tbilisi Pride / Facebook

LGBTI aktivisti i aktivistkinje u glavnom gradu Gruzije su u ponedjeljak, 8. jula, održali/e malo okupljanje ispred ministarstva unutrašnjih poslova, nakon što je Tbilisi Pride otkazan zbog prijetnji od strane ultradesničara.

Tbilisi Pride trebao je biti održan od 18. do 23. juna, ali konzervativne i vjerske grupe su zaprijetile nasiljem aktivistima i aktivistkinjama koji/e su trebali/e učestvovati u aktivnostima vezanim za povorku ponosa.

Reuters izvještava da se mala grupa aktivista/kinja stoga na oko pola sata okupila ispred ministarstva unutrašnjih poslova.

Suorganizator okupljanja, Giorgi Tabagari, smatra da je ovaj događaj imao pozitivan utjecaj. Za Reuters je izjavio: “Vidljivost je bitna. Ono što je ovaj Pride napravio u protekla četiri mjeseca je jako važno i promijenit će razgovor o LGBT+ pravima u ovoj zemlji.”

Tabagari je izjavio da su planirali premjestiti Pride u drugi termin nakon što je prvi otkazan, ali detalji o protestnom okupljanju su procurili u medije, što je LGBTI aktiviste/kinje stavilo u rizičnu situaciju. “Vjerovatno bi se, u normalnim okolnostima, okupilo više ljudi, da nije bilo kontrademonstracija. U smislu broja ljudi se protest promijenio, ali ne i u smislu poruka koje smo poslali, u smislu našeg duha, i u smislu naše vidljivosti.”

Prije nego što se trebala desiti prva najavljena povorka ponosa, gruzijska pravoslavna crkva izdala je saopćenje kojim se od gruzijske vlade zahtijeva da se ovaj događaj otkaže. Crkva je rekla da je Tbilisi Pride “potpuno neprihvatljiv” i da će izazvati “nered i sukobe”.

“Životni stil LGBT osoba koje učestvuju u grijehu sodomije kontradiktoran je hrišćanskoj vjeri i učenjima tradicionalnih religija, kao i moralnim vrijednostima uopće”, stoji u izjavi.

Gruzijski milioner i ultrakonzervativac, Levan Vasadze, također je rekao da bi, u slučaju da se povorka održi, regrutirao “odrede” da ruke okupljenih vežu kaiševima i odvedu ih.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!