Malta je postala prva evropska zemlja koja zabranjuje ‘liječenje’ homoseksualnosti

08. 12. 2016

konverzivna_terapijaIzvor: Crol.hr

Godinu dana nakon prvih najava, Malta je u ponedjeljak donijela zakon kojim se zabranjuje takozvana konverzivna terapija i njezino reklamiranje, što znači da bi liječnici koji je propisuju mogli biti osuđeni na novčanu kaznu od 1.000 do 5.e000 eura ili do pet godina zatvora za najozbiljnije slučajeve.

Podsjetimo, u decembru 2015. godine zakon je predstavljen u parlamentu, a prošao je i javnu raspravu. Strukovne organizacije pozdravile su ovu odluku koja Maltu pozicionira kao jednu od najnaprednijih svjetskih država po pitanju LGBT prava.

“Otvoreno se protivimo praksama koje štete ljudima u našoj zajednici. Osim što se njima stigmatizira jedna skupina građana temeljem neosnovanih predrasuda i netolerancije prema različitostima, već se krši i međunarodno priznanje LGBTIQ prava. Promičemo poštivanje i jednakost za sve te ćemo i dalje brinuti da naši klijenti dobivaju sigurne terapije kakve zaslužuju”, stoji u izjavi koju zajedno potpisuju malteška Psihološka komora, Udruženje psihijatara, Udruženje obiteljskih liječnika te Udruženje profesionalnih savjetnika, javlja Malta Today.

Konverzivna terapija, kako je bilo naglašeno uoči javne rasprave, nastoji promijeniti i/ili potisnuti nečiju seksualnu orijentaciju, rodni identitet i/ili rodno izražavanje. Međunarodna zajednica stručnjaka s područja obrazovanja, socijalnog rada, zdravlja, mentalnog zdravlja i savjetovanja utvrdila je kako nema dokaza opravdanosti i učinkovitosti takozvane konverzivne terapije.

Naprotiv, pokazala se opasnom za mentalno i fizičko zdravlje osoba koje su joj bile podvrgnute, a u pojedinim slučajevima dovela je i do samoubistava.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!