Mediji još uvijek izvještavaju senzacionalistički o trans* osobama

22. 11. 2013

20131122_131140Danas je u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, u Meeting pointu održana osma info sesija o LGBT temama. Info sesija je dio projekta jačanja nezavisnih medija u BiH, u implementaciji Internewsa, finansiranog od strane USAID-a.

Na današnjoj info sesiji gost Kristian Ranđelović iz organizacije LGBT-Gayten govorio o medijskom predstavljanju trans* osoba. Osvrnuo se na terminologiju koja se najčešće koristi, kako u srbijanskim medijima, tako i u medijima u BiH. Termin koji se često koristi jeste transseksualnost, čime se identitet trans* osoba svodi samo na medicinu. Naime, termin transseksualnost se koristio u medicini, te se preporučuje da se umjesto njega, kada mediji izvještavaju koristi transpolna osoba. Jako je bitno da novinari_ke razumiju da postoji veliki broj trans* identiteta, te kada se govori o trans* osobama da je najbolje koristiti termin trans sa zvjezdicom (trans*) koji daje na značaju brojnosti identiteta koji postoje i na taj način štiti trans* osobe od etiketiranja. Često se postavljaju pitanja trans* osobama Ko si ti? što ih tjera da se odluče diretno za jedan identitet, te zbog toga korištenje ovog termina trans* ostavlja mogućnost osobama da ne kažu izričito jedan. 20131122_131216

U srbijanskim medijima je još uvijek veliki probem senzacionalističko izvještavanje o trans* osobama i njihovim životima, ali je i novina da se radi edukacija novinara_ki kada je u pitanju izvještavanje o ovim temama, rekao je Kristian.

Gost se osvrnuo i na 20.11. – Međunarodni dan sjećanja na ubijene trans* osobe u svijetu, navodeći da je od 2008. godine do danas ubijeno 1374 trans osobe. Nažalost, na ovom spisku su se našla i dva ubistva u Srbiji.

Piše Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!