Na pragu nove godine: Nastavljamo rad na osnaživanju LGBTIQ zajednice

16. 12. 2020
Pandemija izazvana novim koronavirusom, u 2020. godini, uvukla se u sve pore našeg života, potpuno mijenjajući našu svakodnevnicu. Razmnožili su se izazovi i teškoće savladavanja njenih posljedica, kao korov koji crpi snagu i guši sve što je do jučer krasilo vrtove naših života. O izazovima sa kojima su se suočavale neke od organizacija koje neumorno rade na unaprjeđenju ljudskih prava LGBTIQ osoba u BiH, ali i uspješno savladanim preprekama, za naš portal govorila je Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra (SOC), Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, Dina Bajrektarević, ispred Tuzlanskog otvorenog centra (TOC), te Branko Ćulibrk, izvršni direktor Centra za mlade KVART iz Prijedora.
Piše: Aida K.

Ujedinjeni u borbi, ali i mišljenju da je 2020. godina bila protkana brojnim izazovima i pronalaženjem načina njihovog prevazilaženja, podijelile/i su svoja iskustva rada u godini kojoj otkucavaju posljednji dani, ali i najavili neke od aktivnosti i planova za 2021. godinu.

„Kao i većina, susreli smo se sa novim načinima organizovanja naših aktivnosti i našeg rada. Radionice, edukacije i sastanci su prešli u online sferu, u skladu sa mjerama zaštite. Morali smo se prilagoditi epidemiološkoj situaciji kako bismo sačuvali sebe i druge“, navela je Dina Bajrektarević, dodajući da im je tehnologija omogućila nastavak rada i održavanje kontakta sa LGBTI zajednicom, njihovim saveznicima/ama, članovima/cama tima i drugim organizacijama civilnog društva. Istakla je da su posebno ponosni/e na publikaciju „Queer umjetnost u samoizolaciji“, koja je simbolično obilježila ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. „LGBTI osobe su putem pjesama, priča ili fotografija izrazile svoj ponos, ljubav, nadu, ali i strahove, a svi radovi u publikaciji su nastali za vrijeme samoizolacije u toku pandemije virusa COVID-19. Ova aktivnost je dala prostor i mogućnost da se LGBTI glasovi čuju i za vrijeme potpune samoizolacije. Tuzlanski otvoreni centar je ponosan i na činjenicu da proširujemo svoj tim i kontinuirano jačamo vlastite kapacitete, a sve u svrhu poboljšanja položaja i prava LGBTI osoba u našoj lokalnoj zajednici“, kazala je.

Kako je navela Emina Bošnjak, ova godina je i za tim Sarajevskog otvorenog centra bila izuzetno izazovna. „Neke od naših planova smo morale_i odgoditi, srećom vrlo mali broj njih, a suočile_i smo se i sa pothvatom strateškog planiranja za naredne tri godine, koje u ovim uslovima nije nimalo jednostavno. Uložile_i smo dodatne napore da naša LGBTIQ zajednica ne osjeti negativne efekte svih ovih utjecaja na naš rad, i drago mi je da mogu reći da smo, pored redovnih aktivnosti uspjele da ponovo pokrenemo rad novih LGBTIQ grupa u Mostaru i Banjaluci. Na to sam posebno ponosna“, navela je Bošnjak.

Najveći izazov za Centar za mlade KVART Prijedor, prema riječima Branka Ćulibrka, bio je pronaći način „kako u ovim okolnostima natjerati institucije da rade svoje posao, koje su i prije same pandemije pokazale visok nivo nefukcionalnosti. Sa druge strane, dodatni izazov je bio motivisanje građana i građanki da uzmu aktivnu ulogu u društvenim procesima i mijenjaju ovo društvo na bolje. Meni je zadovoljstvo da smo mi ove godine uz sve izazove uspjeli organizovati veliki broj aktivnosti u javnom prostoru, organizovati aktivnosti za mlade i raditi na onim problemima koje smo detektovali kao značajne za bolje društvo“, rekao je Ćulibrk.

Zbog loše epidemiološke situacije, protestna šetnja povodom druge Bh. povorke ponosa nije mogla biti održana. „Bilo koji događaj u ovakvim okolnostima nije bilo lako organizovati, pogotovo ako govorimo o javnim protestima kao što je Bh. povorka ponosa. Bio je ovo veliki udarac za javna okupljanja, budući da su vlade iskoristile pandemiju kao izgovor da dodatno suzbiju ljudska prava. U takvim okolnostima je bilo jako teško organizovati protest u onom obliku u kojem je trebao da se desi. S druge strane, kao odgovoran kolektiv i nama je na prvom mjestu bila i ostat će sigurnost učesnika/ca, tako da smo teškom odlukom odgodili samu šetnju“, kazala je Lejla Huremović, te dodala da su posebno ponosni/e na činjenicu da je 18 osoba, koje trenutno čine Organizacioni odbor, vrlo predano radilo i, unatoč preprekama i teškoćama, nije odustalo od krajnjeg cilja, a to je borba za bolji život, kako LGBTIQ osoba, tako i svih ostalih građana/ki ove države. „S druge strane, bez obzira na odgađanje same povorke, bilo nam je važno da pošaljemo poruku LGBTIQ zajednici, ali i javnosti, da ne odustajemo od borbe ni kad su vanredne situacije kao što je ova, jer se kroz ovakve situacije najbolje ogleda loš položaj marginalizovanih grupa, poput LGBTIQ zajednice“, rekla je Huremović.

Planovi za nastavak borbe u 2021.

Iako ne možemo znati koje izazove za nas sprema nova godina, oko jednog su saglasni/e svi/e naši/e sagovornici/e – planovi za nastavak borbe su spremni i čekaju svoju priliku za realizaciju.

Tuzlanski otvoreni centar će, kako je navela Bajrektarević, nastaviti svoj rad sa javnim institucijama i u 2021. godini, u cilju unaprjeđenja kvalitete života LGBTI osoba u lokalnoj zajednici. „Rad sa institucijama će se zasnivati na educiranju, senzibiliziranju i informisanju njihovih službenika/ca. Također, jačat ćemo već postojeću saradnju koju imamo, kako bismo proširili dostupnost njihovih usluga LGBTI osobama. Pored toga, osnaživat ćemo LGBTI zajednicu kroz razne vrste radionica, edukacija, druženja i povezivanja. Sve planirane aktivnosti će se prilagoditi trenutnoj epidemiološkoj situaciji i održavati uz potpuno poštivanje svih mjera zaštite. Planiramo nastaviti sa osvajanjem javnog prostora kroz razne medijske sadržaje, kako bismo senzibilizirali naše sugrađane i sugrađanke po pitanju LGBTI tema“, istakla je Bajrektarević.

Nastavak rada na osnaživanju LGBTI zajednice i stvaranju uslova za bolji život LGBTI osoba, planira i Centar za mlade KVART. „Mi ćemo kroz različite programe organizovati niz aktivnosti za LGBTI zajednicu od edukativnih sadržaja, obilježavanja bitnih datuma, rada sa institucijama na jačanju njihovih kapaciteta kako bi omogućile bolji tretman LGBTI osobama“, potvrdio je Ćulibrk.

Kada je riječ o planovima SOC-a, Bošnjak je rekla da imaju dosta planova primarno fokusiranih na pitanja istospolnih zajednica i prava trans i interspolnih osoba te je, u svjetlu efekata pandemije na dodatne psihološke poteškoće za LGBTIQ osobe, naglasila da od januara započinju dvogodišnji projekat koji će psihosocijalnu podršku za LGBTIQ osobe učiniti dostupnom i u regionalnim centrima u Bosni i Hercegovini.

Rad na ostvarivanju cilja Bh. povorke ponosa, kako je potvrdila Huremović, nastavlja se i u godini koja nam predstoji. „Bh. povorka ponosa ima jedan cilj, a to je aktivistički otpor na ulicama naših gradova, kroz koji nastavljamo podizati vidljivost LGBTIQ osoba i problema sa kojima se one suočavaju u našem društvu, te zahtjevanja od države da radi na poboljšanju i zaštiti LGBTIQ osoba, a od društva očekujemo empatiju, otvorenost i solidarnost sa svim marginalizovanim grupama“, kazala je Huremović dodajući da je Bh. povorka ponosa je jedinstven kolektiv iza kojeg ne stoji niti jedna organizacija, ali koju podržavaju mnoge organizacije i pojedinci/ke. „Bh. povorka ponosa je sastavljena od pojedinaca/ki volonterski okupljenih oko ideje građenja boljeg društva oslobođenog od nacionalizma, podijela ili bilo kojih fašizama koji postoje u našem društvu, i kao takvi nastavljamo našu borbu“, istakla je.

Ogrnute nadom da će izazovi i teškoće ostati u 2020. godini, i da ćemo u novu godinu ponijeti samo iskustva i važne lekcije o značaju slobode, kako više nikada niko ne bi pokušao zarobiti nečiji život u „četiri zida“, u nastavku su poruke koje su naši/e sagovornici/e poslali/e LGBTIQ zajednici.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!