Napad na LGBTIQ klubove u Ljubljani

02. 11. 2019
Juče je u jutarnjim satima grupa huligana demolirala prostorije LGBTIQ klubova Tiffany i Monokel LGBT u Ljubljani. Razbijana su ulazna vrata zgrade u kojoj se nalaze ovi klubovi. Napadači su pokušali da uđu unutra kako bi napali osobe koje su se u tom trenutku nalazile unutar kluba, prijeteći im i vrijeđajući ih. Međutim članovi kluba su uspjeli da blokiraju njihov daljnji ulazak. Srećom niko nije fizički porijeđen, ali su osobe koje su se nalazile unutar kluba pretrpjele traumu i stres. Policija je odmah informisana o napadu, ali su napadači uspjeli pobjeći prije nego je policija stigla do kluba.

Organizacije ŠKUC Magnus i Škuc LL strogo su osudile ovaj napad i pozvale nadležne institucije da hitno reaguju, pronađu i osude napadače.

Izuzetno smo zabrinuti kako su nasilje i zločini motivirani homofobijom u porastu. Samo prošlog mjeseca bili smo svjedoci/kinje dva nasilna napada na LGBT osobe u Sloveniji. Svako nasilje, govor mržnje na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, poticanje na mržnju prema LGBT osobama moraju odmah biti zaustavljeni”, izjavili su u svom saopštenju organizacije ŠKUC Magnus i ŠKUC LL.

Udruženje Legebitra je takođe reagovalo na ovaj napad i u svom saopštenju su između ostalog napisali: “Posebno želimo napomenuti da u Sloveniji nemamo statistiku o zločinima iz mržnje i stoga ne znamo koliko je djela mržnje počinjeno na temelju homofobije, transfobije, bifobije ili bilo kojeg drugog oblika averzije prema bilo kojem drugoj ličnoj okolnosti kao što su rasa ili nacionalnost. Znamo za pojedinačne slučajeve koje su nam prenijeli preživjeli ili svjedoci nasilja ili smo saznali iz medija. Koliko znamo, ovo je daleko od stvarnog broja zločina iz mržnje.”

Praćenje slučajeva zločina iz mržnje je veoma važno za formuliranje konkretnih mjera koje bi na odgovarajući način riješile i zaustavile takvo nasilje.

“Ovi su napadi rezultat društvene klime koju smo dozvolili razvijati posljednjih godina. Ova kretanja treba zaustaviti i obrnuti trend porasta nasilja.”, izjavili su u svom saopštenju.

Povodom ovog napada, klubovi Tiffany i Monokel LGBT su sinoć organizovali pobunjeničko okupljanje LGBTIQ zajednice u njihovi prostorijama pod nazivom TU SMO (TUKAJ SMO), kako bi zajedno poručili da su tu, da nigdje ne idu i da neće biti zastrašeni.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!