Nazvati frizera ‘prljavom pederčinom’ nije homofobna uvreda, smatra francuski sud

09. 04. 2016

frizerIzvor: Crol.hr
Foto: City Town Info

Francuski sud nadležan za radne sporove donio je presudu prema kojoj je prihvatljivo nazvati frizera “prljavom pederčinom” uz objašnjenje kako su brojni među njima homoseksualci pa se to “ne može smatrati homofobnom uvredom”. To je izazvalo bijes čitave LGBT zajednice u Francuskoj, a tamošnji ministar rada presudu je nazvao “šokantnom” i “nečuvenom”.

U šokantnoj presudi koju je donio sud nadležan za radne sporove u Parizu, zbog tužbe frizera koji je otpušten nakon što se nije pojavio na poslu zbog bolesti, pa ga je poslodavac u SMS poruci s njegovim kolegom nazvao “prljavom pederčinom” navodi se kako se to ne može smatrati homofobnom uvredom.

Vlasnik frizerskog salona je nakon što je otpustio djelatnika zbog toga što nije došao na posao slučajno poslao njegovom kolegi SMS poruku ovog sadržaja: “Neću ga zadržati u salonu, ne sviđa mi se taj dečko. On je prljava pederčina.”

Sudsko vijeće: to nije homofobna uvreda jer među frizerima ima puno homoseksualaca

Ta je poruka potaknula otpuštenog frizera na tužbu protiv vlasnika salona, jer je smatrao kako je otkaz temeljen na homofobiji.

Međutim, iako je sud procijenio kako se izraz “pederčina” može smatrati ponižavajućim, u objašnjenju presude se navodi kako je vlasnik salona nije izrekao zbog homofobije jer je među frizerima puno onih koji su homoseksualci pa to nije ocijenjeno kao otežavajući faktor, piše Pink News.

“Ako to stavimo u kontekst okruženja frizerskog sektora, sudsko vijeće smatra kako se to što je vlasnik salona koristio riječ ‘pederčina’ ne može smatrati homofobnom uvredom jer se u frizerskim salonima redovito zapošljavaju gej osobe, osobito u salonima za žene, što ne predstavlja nikakav problem.”

Presuda je razbjesnila čitavu LGBT zajednicu u Francuskoj, a tamošnji ministar rada ju je ocijenio “nečuvenom” i šokantnom”. Udruga za zaštitu ljudskih prava Le Défenseur des Droits najavila je kako će uložiti žalbu na presudu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!