Nova španjolska vlada: Od 17 ministarstava 11 vode žene, dvojica ministara su gej

17. 06. 2018

Izvor: Crol.hr
Foto: lamoncloa.gob.es

Španjolska je nedavno dobila novu vladu, koju predvodi socijalistički premijer Pedro Sanchez iz stranke PSOE. Da namjerava zemlju odvesti u drugačijem pravcu od prethodne vlade konzervativca Mariana Rajoya, čija je Narodna stranka (PP) osuđena za korupciju, Sanchez je signalizirao i izborom svojeg tima – od 17 ministarstava 11 vode žene, a dva ministra su gej.

Vrlo važan resor unutarnjih poslova Sanchez je povjerio 55-godišnjem pravniku Fernandu Grande-Marlaski, dok je 47-godišnji novinar i pisac Maxim Huerta postao ministar kulture i sporta. Ovo je prvi put u povijesti španjolske demokracije da su u vladi ministri koji su otvoreno gej. Naime, političar socijalističke PSOE Jeronimo Saavedra je od 1993. do 1996. vodio dva različita ministarstva, ali se javno autao tek 2000, nakon čega je izabran za gradonačelnika Las Palmasa, glavnoga grada Gran Canarije.

Grande-Marlaska je poznati španjolski sudac, koji je od 2005, kad je prethodna socijalistička vlada pod vodstvom premijera Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera brak otvorila istospolnim parovima, vjenčan s Gorkom Gomezom, kojeg je pozdravio na predstavljanju vlade. Huerta je pak autor sedam knjiga, od kojih su mnoge postale bestseleri, a i bio je voditelj televizijskih emisija, među njima i jedne putopisne.

Ženama povjereni najvažniji resori

Žene u Sanchezovoj vladi ne dominiraju samo po brojnosti, nego i po tome što su im povjereni najvažniji resori – Maria Jesus Montero vodi financije, Nadia Calviño gospodarstvo, Dolores Delgado pravosuđe, Margarita Robles obranu, dok je poziciju potpredsjednice vlade preuzela Carmen Calvo, koja vodi i novouspostavljeno ministarstvo posvećeno jednakosti spolova. Manje od četvrtine pozicija u Sanchezovoj vladi zauzimaju heteroseksualni muškarci, što je svjetski unikat.

Vrijedi napomenuti da je ministarstvo znanosti preuzeo bivši astronaut Pedro Duque, inače po struci aeronautički inženjer.

Sanchez je i kroz izbor svojeg ministarskog tima htio jasno signalizirati kako njegova manjinska vlada planira voditi progresivnu politiku, a očito je i da se nemaju namjeru dodvoravati Katoličkoj crkvi.

Naime, Sanchez je tijekom davanja prisege bio prvi španjolski premijer koji je odbio staviti ruku na Bibliju, nego je prisegnuo na ustav. Isto su učinili i ostali članovi vlade, koja najavljuje raskid ugovora s Vatikanom i prestanak državnog financiranja Katoličke crkve. Novi premijer je također u svojim nastupnim izjavama odao počast feminističkom pokretu i istaknuo da se naročito namjerava boriti za prava žena.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!