Održana Parada ponosa u Ugandi

10. 08. 2014

Foto: Rebecca Vassie, AP, lgbtqnation.comČlanovi LGBT zajednice u Ugandi, kao i njihovi podržavatelji održali su juče Paradu ponosa na obali grada Entebbe. Parada ponosa je prvi javni događaj od kad je sud u Ugandi srušio anti-gej zakon, čije su postojanje osudile mnoge države. Prisustvovalo je oko 200 osoba, kako LGBT aktivista_kinja, tako i prijatelja LGBT osoba. Policija ovaj put nije hapsila aktiviste_kinje, kako je to bio slučaj u prethodnim pokušajima održavanja parade ponosa.

Mnogi demonstranti su nosili maske, signalizirajući da ne žele da se javno identifikuju u zemlji u kojoj se LGBT osobe suočavaju sa svakodnevnom diskriminacijom. Mnogi su mahali zastavama duginih boja, te plesali tradicionalne afričke plesove.

Aktivisti su se okupili u parku na obali jezera Viktorija, u neposrednoj blizini predsjedničke palate, odakle su uz pjesmu i ples krenuli do plaže na obali grada Entebbe. Neki Uganđani su gej. Prevaziđite to, bila je jedna od poruka koja se mogla vidjeti kod učesnika Parade ponosa.

Ovo je treća po redu Parada ponosa u Ugani. Prva, u 2012., prerasla je u nasilje nakon što je lokalna policija pokušala da prekine događaj, izjavila je lezbejska aktivistkinja iz Ugande, Jacqueline Kasha. Ovaj put su dobili punu zaštitu od policije.
Mi smo grupa ljudi koja je dovoljno patila, izjavila je ona. Mi smo Uganđani_ke koje imaju pravo da se okupe na javnom mjestu i mi ćemo se dobro zabaviti, dodala je.

Ovaj događaj nas ujedinjuje. Svi su se sakrivali od kad je donesen anti-gej zakon. Ovo je sretan dan za sve nas, sve zajedno, rekla je jedna od organizatorica Sandra Ntebi.

Izvor: www.lgbtqnation.com, www.theguardian.com

Foto: Rebecca Vassie, AP, lgbtqnation.com

Foto: Rebecca Vassie, AP, lgbtqnation.com

xUganda-pride-5.jpg.pagespeed.ic.bWBdpM3MFa xUganda-Pride-4.jpg.pagespeed.ic.DEk4gbpyO5

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!