Organizacija Gayten-LGBT izradila “Preporuke za medije o izvještavanju o trans* osobama”

13. 03. 2016

preporuke_za_medijePiše: Redakcija
Foto: transserbia.org

Jedan od osnovnih ciljeva pokretanja portala LGBT.ba bio je i i dalje jeste edukacija novinara/ki. Stoga objavljujemo info o “Preporukama za medije o izvještavanju o trans* osobama” koje je izradila srbijanska organizacija Gayten-LGBT, u nadi da će ove smjernice dobro doći svim novinarima/kama u BiH i u regionu koji se namjeravaju baviti izvještavanjem o trans* osobama.

Uslijed sve većeg broja medijskih tekstova o trans* osobama i nedovoljnog poznavanja ove teme, javila se potreba za analizom medijskih sadržaja i za izradom smjernica za novinare/ke o izvještavanju o trans* osobama.

Kako su trans* osobe često žrtve diskriminacije, nasilja i vrlo štetnih stereotipa, mediji igraju vrlo bitnu ulogu pri formiranju mišljenja velikog broja ljudi, te je jako važno da slijede preporuke koje se odnose na etičko izvještavanje, poštuju standarde profesionalnog izvještavanja i samim tim izbjegavaju senzacionalizam. Na osnovu istraživanja, zaključeno je da većina štampanih medija u Srbiji koji su u svojim tekstovima pisali o trans* osobama izvještava o njima u okvirima profesionalnih standarda. Međutim, ima još mnogo prostora za napredak, s obzirom na prisutnost i krajnje neprihvatljivih oblika izvještavanja o trans* osobama, upotrebe uvredljivih termina, ali i pogrešnih, odnosno izraza koji nisu u skladu sa terminologijom koju preporučuju same trans* osobe i aktivisti/kinje.

Smjernice za novinare/ke o izvještavanju o trans* osobama, “Preporuke za medije o izveštavanju o trans osobamaizradio je radni tim Gayten-LGBT na čelu sa Milicom Jeremić, prevoditeljkom i urednicom websitea organizacije transserbia.org, a u izradi ovih stilsko-jezičkih smjernica konsultovane su preporuke za medije organizacija TENI iz Irske (Transgender Equality Network Ireland), GLAAD iz SAD-a, kao i same trans* osobe i trans* aktivisti/kinje u Srbiji.

Integralnu verziju Preporuka namienjenu novinarima/kama, aktivistkinjama/ima i zaintersovanoj javnosti možete preuzeti ovdje.

Više o projektu pročitajte ovdje.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!