Poljska gubi milione sredstava od EU zbog ”LGBT-free” zona

Posvećenost Poljske homofobiji koštala ju je milione finansijskih sredstava za jednu ”LGBT-free” zonu nakon što su Norveška, Island i Lihtenštajn otkazale prestižni grant.
Foto: Facebook/Bart Staszewski

Jugoistočna poljska regija Podkarpackie u Karpatskim planinama prijavila se za projekat Evropske Unije za kulturu i prirodno nasljeđe, koji nudi sredstva od 1,65 miliona funti.

Međutim, projekat je otkazan zahvaljujući rezoluciji Podkarpackie donesenoj 2019. godine “kojom se izražava protivljenje promociji i afirmaciji ideologije takozvanog LGBT pokreta”.

Zagarantovana potpora povučena je u septembru, ali odluka je izašla na vidjelo tek u utorak (2. februara) kada je poljski LGBT aktivista Bartosz Staszewski objavio tri pisma razmijenjena između norveških i poljskih zvaničnika.

“Usvajanjem rezolucije koja se izričito poziva na ”LGBT” ili ”LGBT ideologiju” vodeći partner diskriminira identifikovanu grupu osoba“, napisao je tada norveški zvaničnik. Bespovratna sredstva bila su namijenjena poboljšanju rute kroz karpatske planine, a novac bi bio usmjeren u „otkrivanje, promociju i zaštitu kulturnog i prirodnog bogatstva karpatske regije“.

Kao što je Staszewski rekao, „projekt je trebao prerasti u prestiž i dugogodišnju promociju regije u Evropi“, ali sada će „umjesto Karpatske staze turisti vidjeti najskuplju ”LGBT-free” zonu u Poljskoj“.

Glasnogovornica norveškog ministarstva vanjskih poslova potvrdila je mailom da su pisma koja je objavio Staszewski istinita, ali je odbila dati dodatne detalje. Ni poljska ministarstva vanjskog i regionalnog razvoja niti vlada Podkarpackie-ja nisu dali komentar na ovo.

Regija je zadnja od nekoliko ”LGBT-free” zona koje su izgubile sredstva EU, što signalizira sve veći međunarodni pritisak na Poljsku zbog otvorenih homofobnih stavova.

Prošle sedmice je jedna ”LGBT-free” zona postala prva u Poljskoj koja je povukla svoje zakone o mržnji sa zakašnjenjem, tvrdeći da je sve to „nesporazum“.

Više od 100 geadova i regija u Poljskoj proglasile su se ”LGBT-free” zonama, gdje je zabranjena ”LGBT ideologija”, parade ponosa i svi LGBT događaji.

Izvor: Pink News

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!