Povorka organizuje Webinar 2.0: Prepreke i izazovi u organizaciji Bh. povorke ponosa

13. 08. 2020
Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa organizuje drugi webinar u sklopu serije razgovora i diskusija članova i članica OO u petak 14. augusta od 19 sati na Zoom platformi.

Ovaj put, zajedno s moderatoricom Kristinom Ljevak, učestvuju Amar Ćatović, Ena Bavčić, Lejla Huremović, Branko Ćulibrk i Bisera Hodžić.

Javna okupljanja u BiH s LGBTIQ predznakom susreću se s nizom problema i prepreka u organizaciji, najčešće uzrokovanih zbog nedostatka razumijevanja od strane državnih institucija.

Organizatori_ce ovakvih skupova nerijetko se susreću s institucionalnom diskriminacijom, homofobijom, neizostavnim nametanjem dodatnih mjera zaštite i u konačnici nejednakim tretmanom kada je u pitanju pravo na javno okupljanje.

”Pravo na javno okupljanje nam je Ustavom zagarantovano, ali na razne načine nam se uspijevaju nametnuti tereti koji su skoro nemogući za prevazići”, navode iz Organizacionog odbora. ”Po prvi put odlučili smo izaći u javnost s informacijama i otvoreno govoriti o problemima s kojima smo se susretali tokom organizacije, odnosa sa državnim institucijama, podršci i razumijevanju šire zajednice.”

Kako izgleda organizovati jedan ovako značajan protestni skup u državi čiji su građani i građanke puni predrasuda i homofobije? Čiju podršku ima Povorka ponosa? Zašto je važno ne odustati od borbe čak i u ovakvim uslovima? Šta OO ustvari želi postići?

Odgovore na ova pitanja i ona koja vi budete željeli_e da postavite moći ćete dobiti u petak u 19h na Zoom platformi ili na Facebook live-u na profilu Bh. povorke ponosa.

Link za Zoom preuzmite ovdje.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!