Povorka ponosa: Nastavak borbe kroz različite forme aktivizma

16. 08. 2020
Organizacioni odbor druge Bh. povorke ponosa donio je odluku o odgađanju protestnog marša, zakazanog za 23. 08. 2020. godine, zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom. Kako su naveli, Bh. povorka ponosa je protest koji ima za cilj ukazivanje na neravnopravan položaj LGBTIQ osoba, i svih marginalizovanih grupa u našem društvu, čija prava u jeku pandemije bivaju dodatno ugrožena i obezvrijeđena. Ovaj cilj ostaje i dalje osnovna smjernica na putu ka njegovom ostvarivanju. Upravo zbog toga, iako u drugačijoj formi od one koja je prvobitno planirana, Bh. povorka ponosa će biti obilježena različitim aktivnostima.
Piše: Aida K.
Izvor: Bh. povorka ponosa

Kako je Dajana Bakić, članica Organizacionog odbora druge Bh. povorke ponosa, u sklopu webinara “Aktivizam se nastavlja: Isti cilj, različite forme”, održanog 10. augusta kazala, prošlogodišnjom Povorkom ponosa je tek započet proces izlaska u javni prostor i borbe za prava LGBTI osoba koristeći “alat” javnog okupljanja.

“Sve vrijeme smo imali na umu da se nalazimo u jednoj specifičnoj situaciji. Sve vrijeme smo kao jedan odgovoran društveni pokret, politički pokret, što jeste Povorka ponosa, pratili šta se dešava u BiH, kao i mjere koje poduzimaju federalni i kantonalni krizni štabovi. Bili smo u komunikaciji sa različitim relevantnim institucijama, sa organizacijama, sa međunarodnom zajednicom, sa LGBTIQ zajednicom, koja nam je u ovom slučaju prioritet, i pokušali smo donositi odluke koje se tiču organizacije povorke, koje će biti odgovorne i koje će voditi računa o zdravlju i sigurnosti ljudi”, rekla je Bakić, naglašavajući da, iako shvataju važnost okupljanja u javnom prostoru i protestnog marša kao takvog, ipak su, teškog srca, ali hrabro, odgovorno i u solidarnosti, morali donijeti odluku da odgode Povorku ponosa kao protestni marš, imajući u vidu sve veći broj zaraženih i nemogućnost zdravstvenog sistema da na to adekvatno odgovori.

“Važnost nastavka borbe”, kako je kazala Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora, “kroz sve forme aktivizma je neophodna, jer problemi sa kojima se suočavaju LGBTIQ osobe nisu nestali, nažalost dodatno su pogoršani pandemijom. Važno je da ostanemo vidljivi u javnom prostoru, i da svima poručujemo da smo tu i da zahtijevamo od nadležnih institucija da zaštite LGBTIQ osobe i stvore uslove u kojima će se i LGBTIQ osobe osjećati slobodno i sigurno u javnom prostoru. To je njihova dužnost i obaveza, jer dosta je nejednakog tretmana, homofobije i nasilja koje proživljavamo. Iako je sama šetnja veoma važna jer zauzimamo javni prostor koji nam je inače oduzet, mi ćemo pokušati kreirati nove načine borbe dok traje pandemija”, rekla je Huremović, napominjući da su od početka organizacije druge Bh. povorke ponosa ozbiljno i odgovorno pristupili radu, ne samo kada je pandemija u pitanju, već i svi ostali segmenti. “Sigurnost učesnika/ca povorke ponosa nam je i dalje prioritet i shodno tome smo radili sve pripreme”, istakla je.

Važnost podrške

Odluka Organizacionog odbora o izmjeni načina na koji će biti obilježena druga Bh. povorka ponosa, kako nam je potvrdila Lejla Huremović, izazvala je pozitivne reakcije i prepoznata je kao odgovorna.

U razgovoru za naš portal, ambasador Velike Britanije u BiH, Matt Field, je rekao da podržava ovu tešku, ali i odgovornu odluku Organizacionog odbora, i osvrnuo se na ono što je započeto prošlogodišnjom Povorkom ponosa.

“Pozdravljam tešku, ali u ovom periodu punom izazova i jako odgovornu odluku Organizacionog odbora. Prošlogodišnja Povorka ponosa je bila istorijski trenutak. Povorka se održavala i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, ali u BiH po prvi put. Povorka je omogućila LGBTIQ osobama i njihovim prijateljima priliku da prakticiraju svoje pravo okupljanja i slobode govora, te da odbiju diskriminaciju i nasilje sa kojima se suočavaju. Oni ne traže specijalni tretman, nego ista prava kao i svi drugi. Taj događaj su organizovale lokalne organizacije, kako i treba, ali je meni bilo zadovoljstvo podržati napore organizatora i pridružiti se povorci zajedno sa drugim dobronamjernicima. Drago mi je bilo i što je događaj bio uspješan i što je protekao bez incidenata jer je to mnoge brinulo. U tome je značajno pomogao stav velikog broja političara i Reisa koji su javno osudili bilo kakvu vrstu nasilja. Sve u svemu, to je bio dobar dan za ljudska prava i prilika da BiH pokaže svoje evropske vrijednosti. Ali, nažalost, sve dok postoji diskriminacija i nasilje nad LGBTIQ osobama, postojaće i potreba za ovakvim događajima”, kazao je ambasador Field, te dodao da, iako je pandemija COVID-19 spriječila standardnu Povorku ponosa, ovo može biti prilika da se razmisli kako se povezati i komunicirati na inovativan način.

“Mi i mnogi drugi ćemo dati punu podršku i učestvovati u nekim aktivnostima. Od lokalnih vlasti očekujemo da će omogućiti okruženje da se to desi, kao i da budu ozbiljni po pitanju poštovanja za sve”, istakao je.

Iz ambasade Nizozemske su kazali da smatraju da je ovo jedina ispravna odluka koja se mogla donijeti, s obzirom na trenutnu situaciju u Sarajevu, kada je riječ o COVID-19. Takođe, iskazali su spremnost za podršku aktivnosti planiranih za 23. 08. “Na koji način i u kojem obliku je nešto što može biti odlučeno samo nakon što nam se predstavi usvojeni prilagođeni plan”, kazali su, te dodali da očekuju da saznaju nešto više o ovom na sljedećem koordinacijskom sastanku.

Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH, rekao je da Italija iznova potvrđuje svoju posvećenost borbi protiv svih oblika diskriminacije, uključujući onu koja se temelji na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, te promicanju i zaštiti ljudskih prava LGBTIQ osoba.

“Naša država pridaje posebnu važnost jačanju uloge organizacija civilnog društva, branitelja ljudskih prava i LGBTIQ aktivista”, naglasio je, te dodao da pozdravljaju izvanredan rad koji je Organizacioni odbor Povorke ponosa počeo prošle godine.

“Bila je čast, za našu Ambasadu i mene osobno, da aktivno sudjelujemo u takvom historijskom trenutku i budemo svjedocima tako velikog, mirnog i radosnog sudjelovanja: tom su se događaju pridružili i podržavatelji iz Italije. Ovo je očito bio samo prvi korak putovanja i putovanje se mora nastaviti”, rekao je ambasador Minasi. Odluku o odgađanju druge Bh. povorke ponosa smatra razumnom i odgovornom.

“To je razumna i odgovorna odluka koja će omogućiti i izbjegavanje politizacije tog pitanja”, kazao je.

Spremnost za podršku planiranih aktivnosti iskazao je i ambasador Minasi, rekavši: “Spremni smo podržati organizatore u njihovim nastojanjima, kao i prošle godine, kako bi povećali vidljivost događaja i povezanih inicijativa, te da istražimo sve moguće oblike suradnje. Što se tiče financijske potpore, Ambasadi Italije dopušteno je osigurati finansiranje lokalnih organizacija za potporu kulturnim inicijativama samo u vrlo ograničenim slučajevima (npr. kada sama inicijativa pruža mogućnost promocije talijanskog jezika i kulture u inostranstvu).

Bilo koji javni događaj koji podrazumijeva okupljanje grupe ljudi, u trenutnim uslovima je vrlo teško organizovati, a naročito je teško organizovati događaj koji predstavlja izlazak iz okvira nametnutih zidova kojima se društvo ograđuje od LGBTI osoba. Upravo zbog toga je podrška, kako je istakla Huremović, od neizmjerne važnosti za nastavak borbe. “Podrška je neophhodna jer bez podrške, mi LGBTIQ osobe nećemo moći napraviti promjenu. Svi i sve smo zajedno u ovome i svi i sve se zajedno moramo boriti. Svaka podrška, svako dijeljenje naših aktivnosti i kampanje znači mnogo za LGBTIQ zajednicu, jer im tako podržavatelji/ce poručuju da nisu sami i da imaju podršku. Pozivam i ovom prilikom sve ljude da budu dio podrške i da, ako ništa, podijele naše akcije koje ćemo imati u simboličnom obilježavanju ovogodišnje Bh. povorke ponosa”, poručila je za kraj Huremović.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!