Prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi u Hrvatskoj uključivat će i životne partnere

10. 11. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: mspm.hr

Premda je očekivana objava izvješća o savjetovanju o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi bila predviđena za 15. prosinca, to se dogodilo ranije. Konkretno, propust koji je učinjen izostavljanjem životnih partnera sad je ispravljen.

Podsjetimo, prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi o kojem je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 15. rujna otvorilo e-Savjetovanje isključivalo je formalne i neformalne životne partnere. Preciznije, bila je dodana odredba kojom se proširuje krug osoba kojima može biti priznato pravo na status njegovatelja, i to tako da se to pravo može priznati i bračnom ili izvanbračnom drugu osobe s invaliditetom, ali ne i životnim partnerima.

Na to je prva bila upozorila Lezbijska grupa Kontra, a slijedile su reakcije Duginih obitelji i Zagreb Pridea.

Izvješće o savjetovanju objavljeno je u utorak, 7. studenog, i iz njega je vidljivo kako je spomenuto ministarstvo prihvatilo prijedloge da se životni partneri/ce uključe u Nacrt prijedloga Zakona, odnosno da im se prizna status njegovatelja/ice, jer Zakon o životnom partnerstvu izravno nalaže da se ostali zakoni i prava koja iz njih proizlaze moraju jednako i nediskriminatorno primjenjivati i na životne partnere/ice.

“Značajan iskorak u izjednačavanju prava formalnih i neformalnih zajednica osoba istog spola”

Da je ministarstvo ostalo na prvotnom prijedlogu, Republika Hrvatska bi vjerojatno bila suočena s tužbama parova koji su sklopili životna partnerstva.

“Navedeni prijedlog uvršten je u Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi. Naime, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podržava prijedloge koji upućuju na potrebu proširenja kruga korisnika navedenog prava i na formalne i neformalne životne partnere sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola kojim je učinjen značajan iskorak u izjednačavanju prava formalnih i neformalnih zajednica osoba istog spola, s bračnom i izvanbračnom zajednicom heterogenih partnera”, stoji u tekstu izvješća.

Udruga Dugine obitelji zadovoljna je ovakvim raspletom događaja.

“Poslali smo komentare na nacrt izmjena Zakona o socijalnoj skrbi kao udruga Dugine obitelji, ali i brojni naši članovi i članice su također poslali svoje komentare. Veseli nas odgovor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da su naše primjedbe prihvaćene i da će formalni i neformalni životni partneri i partnerice, uz bračne i izvanbračne drugove, biti uključeni u moguće korisnike i korisnice instituta njegovatelja/njegovateljice”, kažu.

Izvješće objavljeno dan uoči rasprave o opozivu ministrice Nade Murganić

Ističu i kako je ovo posebno važno za starije LGBTI osobe u formalnom i neformalnom životnom partnerstvu, koje su često nevidljive i nezastupljene u zagovaračkim aktivnostima. Nadaju se da će ovaj odgovor Ministarstva potaknuti i ostale udruge, pojedinke i pojedince da se aktivnije uključe u proces e-savjetovanja koji, kako izgleda, može dovesti do proširenja prava LGBTIQ osoba u Republici Hrvatskoj.

Zanimljivo je da izvješće stiže samo dan uoči saborske rasprave o prijedlogu oporbenog Glasa o opozivu ministrice obitelji i demografije Nade Murganić.

Razlog je, podsjetimo, nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona koji je koncem rujna izazvao burne reakcije javnosti zbog definicije obitelji koju “čine majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno te ostali srodnici koji s njima žive”.

Izostavljeni su bili i životni partneri/ce koji imaju djecu. Nacrt prijedloga isti je dan povučen iz javne rasprave, a novi, koji navodno ne bi trebao sadržavati nikakvu definiciju obitelji, još nije objavljen.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!