Privremeno stopirano donošenje zakona o „gej propagandi“ u Ukrajini

08. 04. 2018

Privremeno zaustavljeno donošenje zakona o „gej propagandi“ u ukrajinskom parlamentu. Ombudsmanka za ljudska prava, nediskriminaciju i rodnu ravnopravnost Aksana Filipishyna tražila je da se ukloni peticija za donošenje zakona o „gej propagandi“. Ovu peticiju je do sada potpisalo više od 23.000 građana Ukrajine.

U peticiji se tvrdi da „netradicionalna seksualna orijentacija roditelja ima stravičan uticaj na budući život djece“ kao i da bi usvajanje djece od strane homoseksualaca bio „čin nasilja prema djeci“.

„Ova peticija poziva na ograničenje ljudskih prava na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta“, navodi se u poruci koju je Aksana Filipishyna uputila inicijatorima peticije.

Peticiju su potpisali neki važni ljudi, a podržali su je i mnoge crkve kao i vjerske organizacije.

Pozivajući se na Ustav Aksana Filipishyna navodi kako peticija „ugrožava prava i slobode kao i poštovanje i dostojanstvo nekih osoba“.

Položaj LGBTI populacije u Ukrajini drastično je pogoršan u posljednjih nekoliko mjeseci.

Izvor: Gayecho.com, Pinknews.co.uk

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!