Švicarski referendum: Ništa od ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene

29. 02. 2016

avanconsensambleIzvor: Crol.hr
Foto: avancons-ensemble.ch

Švicarski glasači i glasačice na jučerašnjem su referendumu odbili ustavnu promjenu zbog koje bi istospolni brak bio gotovo nemoguć. To je doduše postignuto tijesnom većinom – 50,8% prema 49,2%, no rezultat svejedno otvara vrata za bračnu jednakost u budućnosti.

Inicijativu je pokrenula švicarska desničarska stranka Kršćanski demokrati, a na referendumu se glasalo o tome trebaju li bračni parovi u Švicarskoj plaćati jednake poreze kao i parovi u izvanbračnim zajednicama. Pokrenuli su i građansku inicijativu kojom žele ukinuti “bračnu nejednakost” uz slogan “Za parove i obitelj – protiv kazne za brak”.

Ali umjesto bračne jednakosti, tom inicijativom željelo se u švicarski Ustav uvesti definiciju prema kojoj bi se brak definirao isključivo kao zajednica muškarca i žene jer bi, da je uspio, u članak 14. Ustava bila dodana rečenica “Brak je održiva i uređena zajednica između muškarca i žene”.

Tvrdili su i kako je “s fiskalnog stajališta brak ekonomska zajednica koja ne može biti diskriminirana drugim načinom života, posebice po pitanju poreza i socijalnog osiguranja”, a računali su na to da će bračni parovi staviti svoje interese ispred podrške LGBT osobama u Švicarskoj.

Švicarski građani i građanke na referendumu su se izjašnjavali i o tome treba li strance koji počine manje prijestupe automatski deportirati, no ni taj prijedlog nije prošao.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!