Trans tenisačice koje su uticale na promjene prava trans osoba u sportu

27. 09. 2013

ReneerichardsNa sam spomen transeskualnosti i transeksualnih osoba u svijetu sporta, većina ljudi se najprije sjeti priče o teniskoj zvijezdi dr. Renée Richards.

Renée Richards, rođena 1934. je američka oftalmološkinja, spisateljica i bivša profesionalna teniserka. Godine 1975. Richardsova je imala operativni zahtvat prilagodbe spola.

Svjetsku pozornost javnosti je stekla godinu dana kasnije kada joj je Tensika asocijacija SAD-a odbila prijavu za sudjeovanje na teniskom turniru US Open, navodeći kao razlog politiku da jedino žene rođene kao žene mogu da sudjeluju na istom.

Ovaj razlog nije obeshrabrio Renee koja je podnijela tužbu protiv Asocijacije, tako da je godinu dana kasnije Vrhovni sud New Yorka presudio u njenu korist.

Ova odluka Vrhovnog suda je bila ključna odluka za prava transeksualnih sportaša_ica.

Transeksualne osobe su osobe koje žele i imaju namjeru prilagoditi pripisani spol svom vlastitom spolnom i/ili rodnom identitetu i koje su (djelomično ili potpuno) modificirale svoje tijelo (što uključuje fizičku i/ili hormonsku terapiju i operaciju) i osobe koje su u potpunosti prilagodile spol.

Iste godine kada je donesena odluka Vrhovnog suda New Yorka, Renee ostvaruje i najuspješnije rezultate, završavajući u finalu dublova US Opena, u kojem ona i njena suigračica gube meč od Martine Navratilove i Betty Stove.

Dr+Renee+Richards+Premiere+Renee+2011+Tribeca+i3gJeXsfAYtlZanimljivo je da kasnije postaje trenerica Navratilove, koja je uz pomoć njenih trenerskih savjeta osvojila dva Wimbledona, i u tom periodu se autirala kao lezbejka.

Moderna povijest natjecateljskih ženskih sportova nudi i niz strahova i zabluda koje su se odnosile na slučaj Renee Richards, i slučaj transeksualnih i interseksualnih sportaša_ica uopće.

Imajući u vidu strah da bi trans sportašice mogle imati prednost u odnosu na natjecateljice koje su biološki rođene kao žene, sudac Ascion je tvrdio kako je slučaj Renee Richard predstavljao anomaliju, a ne ozbiljnu prijetnju ženskom sportu, kazavši da postoji vrlo mali broj MTF osoba koje su se ostvarile kao tenisačice.

Osim neosnovanog straha da bi trans sportašice mogle monopolizirati ženski sport krije se niz tjeskoba, od kojih je najdublje ukorijenjen strah da MTF u altetici mogu narušiti tradicionalnu ženstvenost. Sportski svijet je registrirao taj problem prije slučaja Renee Richards, najvjerovatnije u ranim 30-im godinama 20. stoljeća kada je Mildred Babe Didrikson, najveća žena sportskog modernog doba tog vremena, postavila svjetski rekord u utrci na 80 metara sa preprekama i bacanju koplja. Novinari su neprestano izvještavali o njenom muškom izgledu, i pritiskali nositelje Olimpijskih medalja s kampanjom o vraćanju ženstvenosti u sport. Ovo se okončalo kada se Didrikson udala, počela nositi haljine i okrenula se od natjecanja u košarci, bejzbolu, nogometu i boksu ka sportu koji je prihvatljiv javnosti – ženskom golfu.

Osim Renne Richards koja se iz svijeta tenisa povukla 1981. godine, napisala dvije autobigrafije, od koje je po jednoj snimljen i flim Second Serve, 2000. godine uvedena je u USTA Eastern Tennis Hall of Fame, u istom sportu se spominje još jedna trans tenisačica Andrea Paredes von Roth.

Andrea_Paredes_von_300162S1Čileanska tenisačica Andrea Paredes von Roth rođena 1971. godine, operaciji prilagodbe spola podvrgnula se 2000. godine. Ona je druga trans osoba u povijesti tenisa kojoj je Međunarodna teniska oranizacija nakon promjene spola dozvolila nastup na profesionalnom turniru.

Iako je dobila dozvolu da nastupa na turniru iz Futures ranga u Buenos Airesu, ova tenisačica nije uspješno završila svoj nastup, no unatoč lošim rezultatima nije krila oduševljenje: Ostvario mi se san. Svi su se prema meni lijepo odnosili, mnogo bolje no u mojoj domovini. Mnogo normalnije gledaju na moju operaciju. Ponosim se što sam, nakon Richards, druga transeksualka u tenisu.

Prije nego je dobila dozvolu za nastup na profesionalnom turniru, ova 37-godišnjakinja je morala proći nekoliko testova, a za svoj prvi meč se spremala dvije godine.

Više informacija o ovoj temi možete pronaći na web stranicama: Wikipedia, GLBTQ an encyclopedia of gay, lesbian, bisexual, trans gender & queer culture.

Piše Emina Velagić

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!