U Crnoj Gori se očekuje usvajanje Prijedloga zakona o istospolnom partnerstvu

02. 04. 2019

Izvor i foto: CDM.me

LGBTIQ zajednica i međunarodna javnost očekuju da će Zakon o životnom partnerstvu lica istog spola u Crnoj Gori biti usvojen ove sedmice, a odgovornost za usvajanje tog akta nije samo na vladajućoj koaliciji, nego i na opoziciji i nezavisnim poslanicima.

To je u izjavi za PR Centar ocijenio predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić, komentarišući Prijedlog zakona o životnom partnerstvu lica istog spola, koji će biti 13. tačka na Dnevnom redu sjednice crnogorskog parlamenta.

„Očekujemo da će Zakon biti usvojen tokom ovog zasjedanja. Politička volja u smislu ovog Zakona što se tiče većine konstituenata vladajuće koalicije i građanskog dijela opozicije je, prema informacijama sa kojima raspolažemo, u ovom trenutku, snažna i nedvosmislena“, naveo je Kalezić.

Prema njegovim riječima, podršku očekuju, prije svega, od svih građansko i demokratski orijentisanih političkih partija, poslanika i poslanica.

„Naša i očekivanja ukupne LGBTIQ zajednice su jasna i od vlasti i od opozicije. Od svih očekujemo da budu među onima koji će podržati ovaj zakon. Odgovornost za usvajanje ovog zakona nije samo na vladajućoj koaliciji. Značajna je odgovornost i na opoziciji i nezavisnim poslanicima i očekujemo njihovu nedvosmislenu podršku ovom zakonu“, kazao je Kalezić.

On je ukazao da je usvajanje ovog zakona „pod budnim okom“ više hiljada građana i građanki Crne Gore koji pripadaju LGBT zajednici.

„Ne sumnjamo u to da naš Parlament ima kapaciteta da u značajnoj mjeri i velikom većinom podrži ovaj Zakon koji će imati istorijski značaj ne samo po svakodnevni život svih LGBT osoba, nego i po ukupna ljudska prava i demokratizaciju i razvoj naše zemlje, te još jednu stepenicu ka izgradnji demokratskog i građanskog društva“, rekao je Kalezić.

On je dodao da će usvajanje ovog zakona svrstati Crnu Goru među progresivne zemlje na međunarodnom planu, zemlje koje na adekvatan način razumiju koncept jednakosti i ljudskih prava, te poboljšati poziciju naše zemlje na svim skalama koje mjere napredak država u odnosu na poštovanje osnovnih ljudskih prava građana.

„Mi, LGBT osobe, ćemo usvajanjem ovog Zakona dobiti samo ono što nam kao ljudima pripada i prestati da živimo u našoj zemlji kao manje vrijedni građani i građanke koji imaju jednake obaveze ali ne i jednaka prava“, rekao je Kalezić. „Konačno će prestati kontinuirana obespravljenost sa kojom smo suočeni u našim životima i prestaćemo da živimo kao građani i građanke drugog reda“, istakao je Kalezić.

“Usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog spola nama koji smo dio LGBTIQ zajednice će omogućiti da dostojanstveno živimo. U ovom trenutku mi nemamo nijedno pravo koje svi ljudi zaslužuju da imaju i moraju imati po osnovu zajedničkog života sa osobom koju vole i sa kojom dijele život. To će se uskoro promijeniti usvajanjem ovog zakona“, dodao je Kalezić.

Kako je ocijenio, eventualno neusvanje Zakona usporilo bi ukupan proces demokratizacije i evropskih integracija crnogorskog društva i unazadilo koncept ljudskih prava i sloboda.

„Ukoliko se to dogodi, ukupna odgovornost će biti na onima koji nisu našli dovoljno odgovornosti prema građanima ove zemlje i minimum demokratskog kapaciteta da podrže Zakon. U tom slučaju to će se neminovno negativno će odraziti i na živote svih nas na koje se odnosi zakon i koji predstavljamo glasačko tijelo“, zaključio je Kalezić.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!