Zagrebačka Udruga Flamingo obilježila život i djelovanje Nikole Tesle

08. 01. 2015

IMG_1465 Povodom godišnjice smrti velikog znanstvenika Nikole Tesle, udruga Flamingo je jučer, 7. januara, simboličnom gestom postavljanja vijenca duginih boja u Teslinoj ulici u Zagrebu obilježila život i djelovanje homoseksualnog genija koji je svojim radom zadužio čitavo čovječanstvo.

“Ovom akcijom želimo uspostaviti praksu veličanja povijesnih queer ličnosti, koja se tradicionalno već održavaju u mnogim zemljama – uzimajući pritom ovog velikana u okrilje zajednice s ciljem skretanja pozornosti javnosti na nepoznate aspekte Teslina života koji bi se i po današnjim društvenim pravilima sigurno smatrao čudakom i ekscentrikom”, saopćila je ova udruga.

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu 1856. godine, a umro je u New Yorku prije 71 godine, 7. januara 1943. Teslu se danas posve opravdano smatra jednim od najvažnijih znanstvenika u povijesti čovječanstva, s obzirom na njegova otkrića i izume u području elektrotehnike, od čega je najpoznatije izmjenična struja koju i danas svi koristimo. O Teslinom ugledu svjedoči i kip na kraju zagrebačke Tesline ulice, dok se njegova izjava o ponosu srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom često citira.

Vijenac s natpisom Genijalnost ne poznaje seksualnost

“No, ono što se u vezi Tesle desetljećima skrivalo i o čemu se samo šaputalo jest činjenica da je Nikola Tesla bio u svojem ljubavnom životu usmjeren na muškarce. Kao što se kroz stoljeća prešućivala homoseksualnost mnogih povijesnih velikana, od Aleksandra Velikog do Michelangela, tako je i Tesla žrtva te historijske homofobije, čiji je cilj doprinos lezbijki, gejeva, biseksualnih, trans i drugih rodno i seksualno nekonformiranih napretku čovječanstva učiniti nevidljivim”, navodi se u saopćenju Udruge Flamingo.

Udruga Flamingo navodi da je vijenac ispred kipa Nikole Tesle položila jer žele “obilježiti postojanje jednog homoseksualnog genija, koji je svojim radom zadužio sve ljude svijeta”. “Nema ništa sramotno ili nedolično u Teslinoj homoseksualnosti, kao ni činjenici da je volio nekoliko muškaraca tijekom svojeg života, o čemu jasno svjedoči nagrađivana biografska knjiga Tesla – izumitelj električnog doba profesora povijesti i tehnologije na Sveučilištu Virginije W. Bernarda Carlsona.”

Polaganje vijenca bilo je prilika da se simboličnom gestom pokuša ispraviti nepravda koja je učinjena Nikoli Tesli kao gej muškarcu, čije su se ljubavi dugo vremena zataškavale i pogrešno interpretirala, ističu iz Flaminga. “Tesla nije bio samo izumitelj i fizičar, nego i veliki sanjar i idealist, koji se uvijek nadao kako će njegovi izumi pomoći da se stvori jedan pravedniji svijet. Neka vječno živi slobodna gej ljubav i neka vječno živi genij Nikole Tesle!”

Foto: Udruga Flamingo

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!