10 imaginarnih likova koji su pomogli/e queer osobama da spoznaju svoju seksualnost

04. 09. 2016

Tuzlanski otvoreni centar je na svojoj stranici objavio članak po uzoru na članak Buzzfeeda, u kojem su odlučile/i pitati LGBT i queer zajednicu u Tuzli, a i šire – koji su to likovi sa TV ekrana zaslužni za bolje spoznavanje njihove seksualnosti. Naravno, oni su različiti u zavisnosti od generacije kojoj osoba pripada do njezinog žanrovskog ukusa.

Prenosimo njihove odgovore.

Tekst priredila Selma Kešetović

1. Alex Vause – Orange is the new black

ORANGEalex1

Izgleda tako dominantno i samouvjereno, plus na to ide činjenica da je inteligentna. Zna tačno šta hoće, zašto hoće i kad hoće. A i volim cure sa tamnom kosom. L.B

2. Brian Slade – Velvet Goldmine

tumblr_lxcw96SwIP1qib9oao1_r1_500

Imao sam 12 godina kada sam prvi put pogledao film Velvet Goldmine, a moja prva “ljubav” je postao lik Brian Slade kojeg utjelovljuje glumac Jonathan Rhys Meyers. Taj period sam počeo da shvatam da moja naklonost prema muškom polu nije samo tjelesne, već i emocionalne prirode. On je ostao moja imaginarna ljubav. Dž.P.

3. Jessica Rabbit – Who Censored Roger Rabbit?

14169587_1167078730023452_590140520_n

Prva osoba istog spola prema kojoj sam osjetila određenu vrstu privlačnosti je bila Jessica Rabbit. I danas bi se moglo reći da ‘imam stvar ‘ za crvenokose. A.M.

4. John Read – Bad

Remy Thorne at the Raise Hope for the Congo Hollywood Event. Janes House, Los Angeles, CA. 06-28-09 Dave Edwards/DailyCeleb.com 818-249-4998

Remy je bio moje prvo iskustvo idoliziranja kada sam imao dvanaest godina, što je u početku bilo veoma zbunjujuće jer nisam shvatao šta je u pitanju. Međutim, ubrzo sam shvatio prirodu tih osjećanja kada sam imao prvi crush na momka koji je potpuno ličio na njega, te je od tada počeo proces prihvatanja sopstvene seksualne orijentacije (koja je drugačija od one tipične). H.B.

5. Sarah Paulson (American Horror story)

tumblr_ocmy51pYc01vcywzeo1_400

Ja sam svoju seksualnu orijentaciju počela shvatati uz prijateljicu iz osnovne škole, ne uz poznatu ličnost… niti me ikad poznata ličnost recimo “palila”, ali kad vidim Sarah Paulson osjećam leptiriće kao i sa pomenutom drugaricom i ne trepćem, pa recimo da je to to, hahahhaha. 😀 A.Z.

6. Gandalf – Gospodari prstenova

high065

Definitivno Gandalf iz Gospodara prstenova. Naime, imao sam tada manje od deset godina. Scena koja me je dirnula je Gandalfov pad s mosta Khazad Dum u Moriji. S obzirom na to da nisam znao da će on ipak preživjeti, isplakao sam se kao kišna godina kada sam saznao da je mrtav. Naravno, Gandalf me nije privukao seksualno (niti sam tih godina bio svjestan tog pojma). Teško mi je pala smrt tako jake muške figure – inteligentne, moćne, profilirane, mudre. Općenito sam u tim godinama nesvjesno razvijao intimnu povezanost s muškim ličnostima u filmovima i počinjao biti svjestan svoje seksualnosti. A.K.

7. Megan Fox – Jennifer’s body

tumblr_na32ecD20s1tymklvo1_500

Definitivno Megan u Jennifer’s body, jer je tako flirty. Volim takve cure, tako da je i fizički i psihički moj tip. L.A.

8. Plavi moćni rendžer – Moćni rendžeri

14076812473_d9357b721d_z

To je bio plavi rendžer jer je bio vrlo šarmantan, a i seksi u tom kostimu. Kasnije sam saznao da je glumac uistinu bio gay i zbog toga stigmatiziran. R. I.

9. Miguel Lopez-Fitzgerald – Strasti

jesse-metcalfe-towel-off

Devedesete još uvijek fetišiziraju nuklearnu porodicu i rodni odnosi su vrlo jasni. Meni je recimo bio hot Miguel iz sapunice Strasti. Danas je mnogo širi izbor, jer ima mnogo queer likova. S.H.

10. Alex Vause i Piper Chapman – Orange is the new black

tumblr_n81rsatUzQ1qiaesqo1_500

Definitivno je to bila Alex Vause u Orange is the new black i njena veza sa Piper. Kroz taj njihov odnos sam dobila bolji uvid u ljubavni odnos izmedju dvije žene, i jako mi se svidjelo. D.I.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!