Sedam novih prazničnih gej filmova

18. 11. 2020
Bliži se praznična sezona, a LGBT osobe najčešće nemaju priliku gledati božićne i novogodišnje filmove sa LGBT likovima i tematikom. Ove godine, međutim, stiže nekoliko novih filmova, od kojih će svako od vas sigurno naći nešto za sebe.

Friendsgiving

Mnogi od nas provest će praznike u svojoj komfor zoni, koja ne uključuje uvijek roditelje. Pozitivno je što ćete barem izbjeći dramu sjedenja za stolom za ručkom pored svog homofobnog strica. Ovaj film, također, ne štedi na drami. Kat Dennings glumi usamljenu, queer ženu zajedno sa Malin Akerman, Chelsea Peretti, Wande Sykes i Aishe Tyler.

The Christmas House

Ovo je Hallmarkov prvi queer praznični film. Jonathan Bennett (možda ga se sjećate iz uloge Aarona Samuelsa u hitu Mean Girls) i Brad Harder glume muževe Brandona i Jakea, koji provode praznike s Brandonovim roditeljima Phylis (Sharon Lawrence) i Billom (Treat Williams). Par s nestrpljenjem očekuje poziv o usvajanju svog prvog djeteta. Nažalost, njihova priča nije glavna radnja, ali sačekat ćemo s kritikama nakon što pogledamo film.

The Christmas Setup

Film prati Hugu, pravnika iz New Yorka, koji se za praznike vraća kući. Tamo ga njegova majka potajno planira spojiti sa srednjoškolskom simpatijom Patrickom. Sve ide prema planu dok Hugo ne bude suočen s teškom odlukom – prihvatiti veliko unaprjeđenje u Londonu ili ostati u Milwaukeeju.

Najbolji dio? U filmu će glumiti bračni par iz stvarnog života Ben Lewis (Arrow, The Handmaid’s Tale) i Blake Lee (Parks and Recreation). Ovaj odabir ispunjava sve naše uslove. Queer? Ispunjeno. Par u stvarnom životu? Ispunjava. Totalno slatko? Ispunjava. U filmu glumie i Ellen Wong iz GLOW-a i Fran Drescher.

Happiest Season

DuVall, poznata po svom radu na filmu Girl, Interrupted i nastupima u emisijama poput Broad Citya i Veepa, okupila je glumačku ekipu za veoma lezbejski božić.

Kristen Stewart glumi Abby, koja je preko glave zaljubljena u svoju djevojku Harper, koju glumi Mackenzie Davis. Njih dvije planiraju provesti Božić u kući Harperine obitelji, ali postoji samo jedan problem. Harper još nije out, a njezini su roditelji konzervativni.

U intervjuu za People, Stewart je objasnila da se nikada nije vidjela u ovom žanru. “Cijeli sam život željela vidjeti gej božićni rom-com”, rekla je Stewart. “Tako sam sretna i ponosna na Cleu što je ovo donijela na svijet. Nismo mogli imati bolji, ljubazniju ekipu čudaka od ekipe koja je radila na ovom filmu.”

Kad smo već kod tih čudaka, u glumačkoj postavi su i Aubrey Plaza, Alison Brie, Victor Garber, Mary Steenburgen, Ana Gasteyer i Dan Freaking Levy.

Dashing in December

U gej kaubojskom filmu, investitor iz New Yorka Wyatt (Peter Porte) vraća se kući na praznike kako bi uvjerio svoju majku Deb, koju glumi Andie MacDowell, da proda svoju farmu. Kad stigne, Wyatt upozna zgodnog Heatha (Juan Pablo Di Pace) koji radi na imanju koje je ujedno i atrakcija za odmor. Među njima se dešava instant hemija.

Dash & Lily

Temeljen na knjizi ”Dash & Lily’s Book of Dares” Rachel Cohn i Davida Levithana, ovaj praznični rom-com manje je geh, a više saveznički. Film govori o romantičnoj ljubavi koja se razvija između Dash (Austin Abrams) i Lily (Midori Frances) i bla, bla, bla – strejt su. Ono što je važnije, u filmu je i Lilyin queer brat Langston, kojeg glumi Troy Iwata. Možda stružemo dno gay bačve, ali trailer nas navodi na sumnju da ovaj film nudi više nego što se vidi.

I Hate New Year's

Ima li boljeg načina za vrhunac sezone (i 2020. godine) nego uz priču o neuzvraćenoj lezbejskoj ljubavi? Muzička zvijezda u usponu Layne Price (Dia Frampton) kreće kući u Nashville u nadi da će pronaći inspiraciju. U međuvremenu, njena najbolja prijateljica počinje razvijati osjećaje prema njoj.

Izvor: Gayety

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!