Bh. povorka ponosa organizuje online razgovor: Šta nam znači povorka?

06. 09. 2021
Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa organizuje online razgovor ‘Šta nam znači povorka’, 8. septembra u 19 sati.

LGBTIQ aktivizam u BiH prisutan je već dvije decenije, te je kroz dugogošnju borbu urađeno mnogo toga kako bi se poboljšao kvalitet života LGBTIQ osoba u BiH. Svi aktivistički pravci djelovanja su važni i neophodni da bi se stvarna promjena desila.

LGBTIQ osobe u BiH još uvijek ne uživaju potpunu ravnopravnost, a svakodnevnica života je često preplavljena različitim borbama, strahovima, ograničenjima i nažalost nasiljem.

Kroz istoriju aktivističke borbe, povorke ponosa kao protestni skupovi su pokazali da su jedan od najvidljivijih i najefektivnijih načina da se skrene pažnja na probleme, količinu diskriminacije i izazove sa kojima se suočavaju identiteti u duginom spektru LGBTIQ skraćenice; lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe.

Zainteresovanost društva, medija, vladajućih struktura, naših porodica, komšija/inica, prijatelja/ica, ali i LGBTIQ zajednice za povorku ponosa je ogromna. To je protest koji naprosto ne može biti ignorisan i s tim u vezi nosi veliku moć. Uz dozu provokativnosti koju nosi sa sobom jer izaziva heteronormativnost u društvu, otvara vrata vidljivosti i šalje jasnu poruku otpora i borbe.

Povodom treće godišnjice od održavanja prve ikada povorke ponosa u BiH, 8. septembra 2019. godine, Organizacioni odbor organizuje online razgovor o tome šta je LGBTIQ osobama povorka ponosa donijela, koje su to značajne promjene koje su se dogodile u zadnje tri godine, te sa kojim se izazovima susreću prilikom organizacije povorke. Kako je pandemija Covid-19 utjecala na život LGBTIQ osoba i promjene koju su vidljive sa njenim dolaskom.

Događaju se možete pridružiti 8. septembra (srijeda) u 19h na ovom linku, ili Webinar ID: 890 7901 4184, Passcode: rMptL7RF, te ukoliko imate nekih pitanja budite slobodni da ih postavite ovdje najkasnije do utorka, 7. septembra.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!