Afrička komisija za ljudska prava usvojila prvu odluku protiv nasilja nad LGBT osobama na kontinentu

27. 05. 2014

enhanced-20508-1400772512-5“To je odluka da smo ljudska bića… nikad prije nije postojalo nešto takvo.”

Komisija za ljudska prava Afričke unije je usvojila odluku kojom osuđuje nasilje protiv LGBTI osoba, čime je obilježila prvi put da afričko tijelo za ljudska prava smatra da su LGBTI osobe zaštićene pod zakonom o ljudskim pravima. Potez predstavlja izravan prigovor zemljama članicama Nigeriji i Ugandi koje su nedavno donijele ekstremne mjere protiv LGBTI populacije, prenosi BuzFeed.

Odluka koju je usvojila Afrička komisija za ljudska prava i prava naroda ranije ovog mjeseca “osuđuje porast učestalosti nasilja i drugih narušavanja ljudskih prava, uključujući ubojstvo, silovanje, napad, samovoljna uhićenja u i druge vrste proganjanja osoba na osnovu njihove pripisane ili stvarne seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.” Također “naročito osuđuje sustavne napade državnih i nedržavnih aktera.”

“To je velika stvar”, izjavila je Monica Tabengwa, dugogodišnja lezbijska aktivistica iz Bocvane koja trenutno radi za Human Rights Watch u Nairobiju. Odluka nema nikakav mehanizam provođenja, ali širi presudnu poruku u kontekstu u kojem mnoge afričke vođe odobravaju nasilje nad LGBTI osobama uz argument da su LGBTI prava izum SAD-a i Europe.

“Nikad prije nije postojalo nešto takvo. Bit će veoma simbolično”, rekla je Tabengwa. To je odluka koja tvrdi da su LBGTI osobe ljudska bića… radi se o zaštiti ljudskih života.”

Odluka ide pred cjelokupnu Afričku uniju, koja uključuje skoro svaku zemlju na kontinentu, a unija može odbaciti odluku, izjavila je Tabengwa. Odluke se odbacuju iz proceduralnih razloga, ali sporna priroda ove odluke otežava predviđanje onoga što bi se moglo dogoditi.

“Nemamo presedana”, rekla je Tabengwa. “Ne znam što će uraditi Afrička unija.”
Odluka o zaštiti protiv nasilja i drugog narušavanja ljudskih prava protiv osoba na osnovu njihove stvarne ili pripisane seksualne orijentacije ili rodnog identiteta

Afrička komisija za ljudska prava i prava naroda (Afrička komisija), na 55. redovnoj sjednici u Luandi, Angola, održanoj od 28. aprila do 12. maja 2014. godine:

…poziva državne stranke da osiguraju onima koji/e brane ljudska prava osposobljeno okruženje bez stigmatizacije, odmazde ili kaznenog progona zbog njihovih aktivnosti, uključujući prava seksualnih manjina…

…urgira države da stanu u kraj svim činovima nasilja i zlostavljanja, koje su počinili državni ili nedržavni akteri, uz provođenje i učinkovito primjenivanje prikladnih zakona koji zabranjuju i kažnjavaju sve oblike nasilja, uključujući one koje pogađaju osobe na osnovu njihove pripisane ili stvarne seksualne orijentacije ili rodnog ideniteta, da osiguraju dostojnu istragu i marljivu potragu za krivcima i uspostavu sudskih procedura koje odgovaraju potrebama žrtava.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!