Aktivisti/kinje oštro protiv peticije za izostavljanje slova ‘T’ iz akronima LGBT

15. 11. 2015

transpravaIzvor: Crol.hr
Foto: Kristina Josić | Photographer & Storyteller

Međunarodne organizacije za LGBT prava jedinstvene su u oštroj kritici peticije pod nazivom “Drop the T”, kojom se traži izostavljanje slova “T” iz skraćenice LGBT.

Peticiju “Drop the T” je na portalu Change.org do sada potpisalo više od tisuću osoba, a pokrenula ju je grupa anonimnih gejeva, lezbijki i biseksualnih osoba koji/e žele da se trans* osobe “izdvoje” iz pojma LGBT, piše Pink News.

U peticiji se tako navodi: “U biti tražimo da organizacije poput Human Rights Campaign, GLAAD, Lambda Legal i mediji poput The Advocate, Out, Huff Post Gay Voices i drugi, prestanu zastupati trans* zajednicu, jer ne samo kako smatramo da je njihova ideologija potpuno suprotna od onoga što promiče LGB zajednica (kod LGB je riječ o seksualnoj orijentaciji, a kod trans* o rodnom identitetu), već je u konačnici i nazadna i zapravo neprijateljski nastrojena prema ciljevima žena i gej muškaraca.”

“Transrodna ideologija nije kompatibilna s pravima žena, gej muškaraca i djece”

U peticiji se ističe navodno “klevetanje i uznemiravanje žena i gej muškaraca/lezbijki koji se otvoreno protive trans* ideologiji”, te navode kako “ne zagovaraju netoleranciju ili predrasude prema trans* zajednici; prepoznajemo i poštujemo pravo svake odrasle osobe da sama izabere svoj životni put…, ali ne na način da se njime gaze prava žena, gej muškaraca i djece”. Pokretači peticije na kraju zaključuju: “Smatramo kako transrodna ideologija nije kompatibilna s pravima žena, gej muškaraca i djece i tražimo od spomenutih organizacija i medija da se odvoje od trans* pokreta i vrate se zastupanju i davanju podrške gej muškarcima i lezbijkama.”

Organizacije oštro osudile peticiju: “Trans* osobe su neprocjenjivi dio naše zajednice”

GLAAD je peticiju nazvao “sramotnom” i “destruktivnom”, te poručio kako i dalje ostaju “čvrsto uz transrodnu zajednicu”. U priopćenju koje potpisuje predsjednica organizacije Sarah Kate Ellis, su, među ostalim, rekli: “Transrodne osobe već desetljećima rade zajedno s lezbijkama, gej i biseksualnim osobama kako bi unaprijedili ravnopravnost za sve, a često i prednjače u tom pokretu za potpunu ravnopravnost i prihvaćanje. Brojne trans* osobe su također lezbijke, gej i biseksualne, one su neraskidivi i neprocjenjivi dio LGB zajednice. U vremenima kad anti-LGBT aktivisti nastavljaju napadati osnovna prava i zaštitu koja nam je svima bitna u životu, moramo se držati zajedno a ne podleći podijeljenosti koja bi nas uništila.”

Chad Griffin, predsjednik organizacije Human Rights Campaign, također je osudio peticiju: “To je bez dvojbe pogrešno. Zlostavljači u školi ne maltretiraju samo gej djecu nego i transrodnu djecu. Roditelji koji mogu posvojiti djecu iz domova nisu samo gej ili lezbijski parovi, to su i biseksualni i transrodni roditelji. Ova ideja da smo na neki način odvojeni je potpuno lažna. Mi smo jedan pokret, jači kad smo jedinstveni. Jedna smo zajednica i točka. I posao za Human Rights Campaign neće biti gotov sve dok se ne izborimo za ravopravnost svakoga od nas.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!