Ankara zabranila javne LGBT događaje

22. 11. 2017

Izvor: GayEcho, ILGA-Europe

U Ankari su prošlog vikenda zabranjena sva javna prikazivanja filmova i izložbi koja se tiču problema LGBT populacije.

To je saopštila kancelarija guvernera turske prijestolnice, rekavši da je odluka donesena zbog javne bezbjednosti.

“Počevši od 18. novembra 2017. godine, bioskopi, pozorišta, paneli, intervjui i izložbe koje se tiču LGBT problema su do daljnjeg zabranjeni u našoj provinciji radi mira i bezbjednosti”, saopštila je kancelarija guvernera, prenosi Reuters.

Navodi se da bi izložbe mogle da izazovu različite društvene grupe da javno izraze mržnju i neprijateljstvo jedni prema drugima.

Na ove vijesti reagirala je ILGA-Europe saopćenjem u kojem se kaže da se ova zabrana javnih LGBT događaja mora ukinuti, jer je u pitanju uznemiravajuće i jasno ugrožavanje fundamentalnih prava i sloboda.

Činjenica da su događaji koje organiziraju LGBTI organizacije na ovaj način napadnuti je zabrinjavajuća, jer su ti događaji ključni za LGBTI osobe koje žive u Ankari. LGBTI zajednica je sastavni dio društva u Ankari i zaslužuje biti zaštićena od strane lokalne vlasti, saopćeno je iz ILGA-Europe.

LGBTI događaji bi trebali biti zaštićeni od potencijalnih prijetnji, a ne zabranjeni. Nekoliko LGBTI organizacija u Turskoj je zabranu već nazvalo neustavnom i ilegalnom, a komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Nils Muižnieks izjavio je da “ovakva otvorena zabrana očito zanemaruje međunarodne obaveze Turske kada su u pitanju ljudska prava, pogotovo obaveze koje proizlaze iz Evropske konvencije o ljudskim pravima”.

Zabrana je otvorenog tipa, bez jasnog datuma kada bi mogla biti okončana. Ovaj neograničeni vremenski period je još jedan primjer sprečavanja efikasnog funkcioniranja civilnog društva u Turskoj.

ILGA-Europe je pozvala vlasti u Ankari da povuče ovu zabranu i posveti energiju zaštiti prava na okupljanje grupa civilnog društva.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!