Austrijski sud omogućio sklapanje braka istospolnim parovima

07. 12. 2017

Izvor: Libela
Foto: Wikimedia Commons

Istospolnim parovima u Austriji zakonodavno je omogućeno partnerstvo 2010. godine, no do sad nisu imali mogućnost stupanja u bračnu zajednicu. Novom odlukom Ustavnog suda istospolni parovi će se od 2019. godine moći vjenčati, čime su im dana sva prava koja uživaju heteroseksualni parovi.

Također, odlukom suda da su postojeći zakoni diskriminirajući, Austrija se približila zemljama u kojima je vjenčanje istospolnih parova već dozvoljeno kao što su Njemačka, Engleska, Francuska i Španjolska.

Poticaj za donošenje odluke bilo je razmatranje žalbe dviju žena kojima su vlasti u Beču odbile zahtjev da se formalno vjenčaju.
Unatoč odluci da se omogući ulazak u bračnu zajednicu istospolnim parovima, Ustavni sud je kazao da će civilno partnerstvo ostati opcija i kad se zakon promijeni te da će biti otvoreno i za heteroseksualne parove.

“Podjela između braka i civilnog partnerstva ne može opstati bez da se diskriminiraju istospolni parovi. Održavanje te podjele nalaže da istospolni parovi nisu jednaki heteroseksualnima”, stoji u odluci suda.

Krajnji rok za uklanjanje svih prepreka vjenčanju istospolnih parova je kraj 2018, no vlada to može učiniti i ranije.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!