Autanje u kvizu HTV-a: “To je moj otpor homofobiji, ne želim se skrivati ni od koga”

23. 12. 2017

Izvor: Crol.hr

U HTV-ovom kvizu “Šifra” koji je emitiran na prvom programu u četvrtak, 21. decembra, jedan je pripadnik LGBT zajednice odlučio dati svoj doprinos u Hrvatskoj već pomalo zaboravljenoj politici LGBT vidljivosti, te se autao voditelju Jošku Lokasu, a time i hiljadama koji su gledali emisiju.

Riječ je o u kvizaškim krugovima dobro poznatom Nikoli Peziću, koji je unatoč upali zuba i pod jakom dozom tableta protiv bolova nastupio kao treći natjecatelj i na kraju osvojio 50 hiljada kuna. Prije nego li počnu odgovarati na pitanja, svi natjecatelji “Šifre” budu predstavljeni kroz nekoliko fotografija i videoporukom u kojoj im sreću zaželi netko blizak i važan u životu.

Za Nikolu to je bio višegodišnji životni partner Goran, koji mu je poželio sreću i rekao “da rasturi ‘Šifru’ kao Alan Turing Enigmu” (što je za upućenije izvrsna gej referenca).

Lokas je pitao Pezića ko je osoba koju je izabrao za video poruku, na što je odgovorio da je riječ o “neformalnom životnom partneru, iako bi se taj neformalni dio trebao uskoro promijeniti”. Nakon što je završio svoj nastup u “Šifri” – fatalno je bilo pitanje o tome kako se zove najveće polje prirodnog plina u Jadranu – simpatični Lokas je Peziću poručio i da “pozdravi dečka”.

Prirodno, bez pompe, kako bi i trebalo biti

Crol.hr je stupio u kontakt s 32-godišnjim Pezićem, inače diplomiranim antropologom i hispanistom, jer nas je zanimalo zašto se odlučio autati u HTV-ovom kvizu. “Postalo mi je toliko normalno biti gej da to na neki način više ni ne primjećujem. Saživio sam se s tim identitetom. Kviz traži da netko tebi blizak snimi video podrške, pa mi je bilo logično pitati najbližu osobu, a Goran je pristao. A to kaj u Hrvatskoj takav potez ima određenu težinu aktivizma najviše govori o Hrvatskoj. Drago mi je što je taj trenutak autanja ispao prirodno, bez pompe, kako bi i trebalo biti”, rekao nam je Pezić.

Zanimalo nas je smatra li da bi svojim autanjem mogao ohrabriti i druge iz LGBT zajednice na sličan potez, na što je Pezić odgovorio: “Hrvatskih gejeva koji bi napravili ovakvo što vjerojatno ima za nabrojati na prste jedne ili dvije ruke. Ne polažem neke nade u našu zajednicu, iskreno. Bilo bi super da nekoga ohrabri, ali sumnjam da hoće. Ja sam odlučio živjeti svoj život kako meni paše i to je bio način mojeg otpora homofobiji, ne želim se skrivati ni od koga.”

Nikola Pezić se svojim autanjem u kvizu HTV-a pridružio aktivistkinji i spisateljici Mimi Simić koja je učinila isto prije desetak godina u tada popularnom kvizu “Tko želi biti milijunaš” kod voditelja Tarika Filipovića.

U svakom slučaju, u današnjoj Hrvatskoj u kojoj je LGBT aktivizam manje-više odustao od politike vidljivosti, odluka jednog pripadnika zajednice da se auta u udarnom terminu na HTV-u je hvalevrijedan čin na kojem Nikoli i njegovom partneru Goranu kao podršci treba čestitati. Kako je to izgledalo, pogledajte od 21:33 minute videa.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!