Balkan i istospolne zajednice: Ima li razumijevanja?

23. 08. 2017

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Reuters

U rubrici Radija Slobodna Evropa “Glasom mladih” bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ovoga tjedna, govorimo o odnosu mladih u regiji prema pitanju istospolnih zajednica.

U Evropi i svijetu prisutan je trend pravnog priznavanja istospolnih brakova. Prva je to uradila Holandija, a nedavno je i Njemačka pravno regulisala istospolne zajednice.

Ovo pitanje je riješeno u većini zemalja Evropske unije na dva načina, tako što su izjednačene sa bračnim zajednicama ili se registruju partnerstva. Među zemljama bivše Jugoslavije, prema LGBT zajednicama najliberalnija je Slovenija, dok Hrvatska dozvoljava istospolne zajednice, ali ih ne izjednačava sa bračnim partnerima, jer ne regulišu pitanja usvajanja djece.

U Bosni i Hercegovini postoje zakoni koji štite, između ostalog i LGBT osobe od diskriminacije. Ali, nema mogućnosti registracije istospolne zajednice. Prema istraživanjima Sarajevskog otvorenog centra, od 366 LGBT osoba u prosječnoj životnoj dobi od 26 godina iz BiH, njih 37 posto su u trajnoj stabilnoj emotivnoj vezi i većina bi zaključila životno partnerstvo ako bi to bilo moguće u BIH. Šta o tome misle mladi Tuzlaci pitala je Maja Nikolić.

Većina mladih u Srbiji, ako je suditi prema anketi RSE na ulicama Beograda, nema ništa protiv istospolnih brakova. Da li će to i zakonski biti omogućeno pokazaće se naredne godine, jer kako se najavljuje do 2020. godine moguće je da bude donesen građanski zakonik koji će regulisati i prava istospolnih zajednica. O ovoj temi se u Srbiji, zemlji tradicionalnih vrijednosti, do sada nije mnogo pričalo, podseća Milan Nešić.

LGBT zajednica u Crnoj Gori je mala i još u razvoju. Nema mogućnosti registracije, a država se deklarativno zalaže da se regulišu njihova prava. Mladi nisu tolerantni prema LGBT osobama, a oni sa kojima je razgovarala naša Lela Šćepanović u Nikšiću ne odobravaju istospolne brakove.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!