Batwoman: Superherojka lezbijka dobiva vlastitu TV seriju

23. 07. 2018

Prevela: Redakcija
Izvor: Guardian
Foto: DC Comics

U toku je adaptacija stripa Batwoman u TV seriju, a najavljeno je da će glavni lik biti autovana lezbijka. Show će premijerno biti prikazan na kanalu CW, te biti dodatak već snimljenim TV serijama baziranim na likovima iz DC Comics stripova (Arrow, The Flash, Supergirl, Legends of Tomorrow, Black Lightning) na ovoj TV mreži.

Izvršni producent nove serije Batwoman bit će Greg Berlanti, koji je nedavno potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 400 miliona dolara sa Warner Brothersom i trenutno je na čelu rekordnog broja od 14 različitih serija, od kojih je šest na CW-u. Scenaristica serije, te koproducentica, je Caroline Dries, poznatija kao izvršna producentica serije The Vampire Diaries. Dries je također radila sa ovom mrežom na serijama Merose Place i Smallville, još jednoj seriji koja je nastala kao proizvod DC Comicsa.

Glavni lik, koji će biti predstavljen ovog decembra na CW-ovom godišnjem DC Comics događaju, opisana je kao žena “naoružana strašću za socijalnom pravdom i talentom za izražavanje svog mišljenja”.

Kate Kane je outovana lezbijka koja stiže u Gotham da se obračuna sa porastom kriminala u gradu. “Ali, nemojte je još uvijek zvati heroinom”, piše u sinopsisu serije. “U gradu kojem očajnički treba spas, Kate prvo mora savladati vlastite demone prije nego što se prihvati zadatka da postane Gothamov simbol nade.”

Batwoman je predstavljena 1950-tih godina kao žena koja seksualno privlači Batmana, i to kako bi se raspršile glasine o Batmanovoj homoseksualnosti. U međuvremenu, Batwoman je postala najprofiliraniji outovani lik DC Comicsa. Godine 2006. Batwoman je ponovo predstavljena kao lezbijka jevrejskog porijekla, a osoba za koju je emotivno zainteresirana je Renee Montoya, bivša policijska detektivka u Gothamu. U to vrijeme, Dan Didio, koizdavač DC Comicsa, izjavio je da je Kane predstavljena kao lezbijka jer “smo željeli imati likove koji mnogo bolje reflektiraju današnje društvo, kao i današnju bazu fanova”.

DC Comics vodi kada je u pitanju vidljivost LGBT likova u stripovima. Nedavno je predstavljen i prvi gay superherojski par – Midnighter i Apollo, dok je lik The Ray predstavljen kao homoseksualac u The Ray Rebirth. U seriji Supergirl, koja se također emitirana na CW-u, je 2016. otkriveno da je sestra glavnog lika lezbijka, a čini se da će se u novoj sezoni naći i transrodni lik.

No, ostali stripovski svjetovi, poput onog od Marvela, kasne kada se radi o pitanju queer reprezentacije. U prošlogodišnjem filmu Thor: Ragnarok, Tessa Thompson igrala je Valkyrie, prvog ikad biseksualnog lika u Marvelu. No, glumica je kasnije u intervjuu za Rolling Stone otkrila da je scena kojom se Valkyrina seksualnost potvrđuje izrezana iz filma.

Ako se serija Batwoman desi, Kate Kane postat će prvi ikad LGBT glavni lik u superherojskoj seriji. Događaj u decembru, na kojem će biti ekipa serija Arrow, The Flash, Legends of Tomorrow i Supergirl, označit će prvo javno pojavljivanje ovog lika.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!