Beograd će biti domaćin EuroPridea 2022. godine

23. 09. 2019

Izvor: Danas.rs

Na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA) Beograd Pride je osvojio titulu grada domaćina i organizatora evropske manifestacije EuroPride 2022. godine, pobijedivši ostale kandidate – Barcelonu, Lisabon i Dublin.

EuroPride se dodjeljuje gradovima kao domaćinima u organizaciji događaja još od 1992. godine i Beograd je jedinstven po tome što će se događaj EuroPride 2022 prvi put organizovati izvan Evropskog ekonomskog prostora (EEA), saopštila je organizacija Beograd Pride.

„Jako sam ponosan. Organizacija EuroPride 2022 u Beogradu nam pruža mogućnost da LGBT+ zajednicu sa Zapadnog Balkana osnažimo, reafirmišemo promociju evropskih vrijednosti i ljudskih prava u Srbiji i predstavimo Beograd kao nezaobilaznu turističku destinaciju, bezbjednu i otvorenu za sve. Vjerujemo da će EuroPride približiti regionalnoj i evropskoj javnosti pitanja od posebne važnosti za LGBT+ zajednicu u Srbiji i regionu, kao što su pravno regulisanje istopolnih zajednica“, kazao je Goran Miletić, direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders i član organizacionog odbora Beograd Pridea.

On je dodao da je siguran da će EuroPride biti važan faktor u afirmaciji šireg društvenog konsenzusa i uvažavanja različitosti i sloboda.

„Želio bih da se zahvalim svim organizacijama za ljudska prava sa Zapadnog Balkana koje su bile i ostale naši glavni saveznici, aktivistima i volonterima okupljenim oko Beograd Pridea, kao i Turističkoj organizaciji Srbije na cjelokupnoj i svesrdnoj podršci“, dodao je Miletić.

Marko Mihailović, koordinator Beograd Pridea, kazao je da je izbor Beograda kao grada domaćina EuroPridea 2022 velika potvrda njihovog rada i cilja kojeg su postavili kada su počeli da organizuju Beograd Pride.

„Ovu pobjedu posvećujemo svim našim volonterima, aktivistima i ljudima koji su nas sve ove godine podržavali. EuroPride 2022 u Beogradu nam daje priliku da Evropi i svijetu pokažemo i pozitivne strane Balkana, ali najvažnije od svega je da ovim događajem želimo da ukažemo na duboke razlike koje imamo u društvu, kao i na ozbiljan i sistematski problem diskriminacije i nejednakosti sa kojima se suočava LGBT+ zajednica na Zapadnom Balkanu“, istakao je Mihailović.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!