Beograd: Održan skup u znak sjećanja na ubijenu trans ženu Hande Kader

30. 08. 2016

Hande_Kader4aJuče je u Beogradu ispred Ambasade Turske održan skup u znak sjećanja na brutalno ubijenu Hande Kader, trans aktivistkinju i aktivistkinju za prava seksualnih radnica iz Turske.

Ovim skupom u čast Hande Kader, tridesetak aktivista i aktivistkinja iz Srbije upozorilo je i na sve učestalije napade na LGBT osobe u Srbiji, koji uglavnom prolaze nekažnjeno, zbog neadekvatnog reagovanja institucija ili neprijavljivanja nasilja od strane samih LGBTI osoba iz straha od autovanja i/ili nepovjerenja u institucije.

Hande Kader (22) silovana je, ubijena i spaljena u Istanbulu početkom mjeseca, a njeni posmrtni ostaci pronađeni su 12. avgusta. Ona je bila jedna od trans žena koja se posljednih godina borila za prava LGBTI osoba i seksualnih radnica/ka u Turskoj.

Hande Kader je druga osoba iz LGBT zajednice koja je ubijena u Turskoj u proteklih nekoliko nedjelja, a od 2008. u Turskoj je ubijeno četrdeset trans osoba, prema navodima LGBT organizacija. “Ovim skupom smo takođe želeli da skrenemo pažnju na nasilje koje LGBTIQ osobe svakodnevno trpe i u Srbiji”, navode organizatori/ce skupa.

Hande Kader1

Hande Kader5

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!