Vandaliziran grafit “Budi muško” kluba u Sarajevu

29. 08. 2016

BMK-1Aktivisti i članovi Budi muško kluba koji postoji u okviru Asocijacije XY su prije nešto više od mjesec dana na Vilsonovom šetalištu iscrtali grafit posvećen Narandžastom danu – danu borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ipak, ni ovaj grafit sa sloganom “Budi muško, ne budi siledžija”, nije izdržao dugo. Slogan je ispravljen tako što je “NE” prekrečeno i sada slogan glasi: “Budi muško, budi siledžija” te je dodan homofobični i prijeteći komentar “Smrt pederima”.

Zasigurno čin vandalizma u samom centru Sarajeva koji ponovo dokazuje da rijetko nešto pozitivno može proći neoštećeno i netaknuto.

“Imali smo edukativno druženje sa svim prolaznicima, posebno sa mladima, fotografisanje u znak podrške borbi protiv nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama”, saopćili su ističući poruku za sve: “Reaguj ljudski, progovori, podrži žrtvu, ustani, traži pomoć i odvrati nasilnika”, saopćili su članovi ovog udruženja na dan kada je grafit napravljen.

Ovaj čin vandalizacije je još jedan dokaz da Sarajevo nije ni blizu otvaranja i prihvatanja različitosti, te pokazuje veliki stepen homofobije u bh društvu.

Prošlogodišnje istraživanje NDI-a je pokazalo da je naše društvo visoko homofobično, a ovakve poruke to nažalost i dokazuju.

Pozivamo nadležne da istraže slučaj i pronađu počinioce, te ih adekvatno kazne.

Izvor ba.N1info.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!