‘La Belle Saison’ – lezbejski film godine?

28. 08. 2016

LaBelleSaison02Film redateljice Catherine Corsini, La Belle Saison, kritičari su na ovogodišnjem londonskom LGBT filmskom festivalu BFI Flare opisali kao prekrasno zanatski napravljen i senzualan film koji je sjajno prikazao lezbejsku ljubavnu priču smještenu usred feminističkog pokreta sedamdesetih godina 20. stoljeća u Francuskoj.

La Belle Saison (Ljeto) filmska je ljubavna priča o strastvenoj vezi između 25-godišnje Delphine (Izia Higelin) i 35-godišnje Carole (Cecile de France) koje započinju vezu usprkos svim preprekama koje proizlaze iz odgoja, porijekla i razlike u godinama.

Radnja se odvija tokom procvata feminističkog pokreta u Francuskoj 1970-tih u kojem sudjeluje i Carole, samosvjesna žena koja se bori za jednakost primanja, pravo na pobačaj i edukaciju o kontracepcijskim metodama, što sve predstavlja strane pojmove u francuskim seoskim gospodarstvima toga doba. Dolaskom u Pariz, Delphine, odgajana u tradicionalnom duhu, upoznaje se s potpuno novim svijetom koji je za Carole svakodnevica.

“Kao lezbejka sam doista željela napraviti film o ljubavnoj priči između dvije žene a u tome mi je pomogao kontekst događanja iz 1970-tih. Sloboda izražavanja iz tog razdoblja bila je predivna i puna energije, i ta želja za oslobođenjem, za pričanjem o ženama. Žensko osvješćivanje i uspon feminističke misli bile su mi pravi rudnik filmskih ideja”, otkrila je redateljica Catherine Corsini u razgovoru za časopis Diva.

Film La Belle Saison kreće u kino distribuciju 15. srpnja.

Izvor: CroL.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!