Beograd: Skup protiv nasilja nad LGBTI osobama i u znak sjećanja na Hande Kader

27. 08. 2016

tumblr_oc45vsrHBV1uam1xxo1_1280Beogradske organizacije civilnog društva Da Se Zna! i Gayten-LGBT organizuju mirni skup u znak sjećanja na Hande Kader, brutalno ubijenu trans ženu, seksualnu radnicu i aktivistkinju za prava trans osoba i seksualnih radnica.

Ovim skupom u čast Hande Kader žele da upozore i na sve učestalije napade na LGBT osobe u Srbiji, koji uglavnom prolaze nekažnjeno, zbog neadekvatnog reagovanja institucija ili neprijavljivanja nasilja od strane samih LGBTI osoba iz straha od autovanja i/ili nepovjerenja u institucije.

Ove godine udruženju Da Se Zna prijavljeno je 5 slučajeva nasilja, od kojih su samo dva slučaja prijavljena policiji. Takođe, napadi na LGBT aktiviste i aktivistkinje su praksa koja ostaje nekažnjena, kao što su nedavni napad na Bobana Stojanovića, napad na Predraga Azdejkovića, kao i napad na Dragoslavu Barzut i njene tri prijateljice u septembru prošle godine.

Skup će biti održan ispred ambasade Turske (Krunska 73), u ponedeljak, 29.8. u 12 časova u Beogradu.

Hande Kader (22) silovana je, ubijena i spaljena u Istanbulu početkom mjeseca, a njeni posmrtni ostaci pronađeni su 12. avgusta. Ona je bila jedna od trans žena koja se posljednih godina borila protiv nasilja i za prava LGBTI osoba i seksualnih radnica/ka u Turskoj. Prema svjedočenju njenih prijatelja, Hande, koja je radila kao seksualna radnica, posljedni je put viđena u automobilu jednog od klijenata, nakon čega joj se izgubio trag.

Hande Kader je druga osoba iz LGBT zajednice koja je ubijena u Turskoj u proteklih nekoliko nedjelja, a od 2008. u Turskoj je ubijeno četrdeset trans osoba, prema navodima LGBT organizacija. Hande Kader se istakla juna 2015. kada je sjedeći na ulici pružila otpor interventnoj policiji koja je htjela da zabrani prajd u Istanbulu.

Ovom prilikom, pored fotografije Hande Kader biće položeno cvijeće i zapaljene svijeće. Stajaće se u tišini uz poruke protiv nasilja nad LGBT osobama i uz zastavu duginih boja i trans zastavu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!