Dokumentarac koji razbija predrasude o homofobnim Latinoamerikancima

26. 08. 2016
Foto: elcantodelcolibri.com
Foto: elcantodelcolibri.com

Izvor: CroL.hr

El Canto del Colibrí (Kolibrijeva pjesma), riječima samog redatelja Marca Castro-Bojorqueza, skroman je pokušaj prikaza latinoameričkih imigranata suprotno od stereotipne slike kakva se o njima šalje u javnosti – da je riječ o mačistima, homofobima i transfobima.

Dokumentarac u središte priče stavlja odnos latinoameričkih očeva i njihove LGBT djece, a iz najave je vidljivo kako je riječ o potresnim i emotivnim iskazima.

“Zajednica latinoameričkih imigranata meta je strašnih i javnih napada od strane drugih Amerikanaca, pa i njihovih sunarodnjaka. O sebi u medijima čujemo i čitamo brojne negativno intonirane komentare, a to je bolno”, ispričao je Marco Castro-Bojorquez, prisjetivši se svjedočanstva jednog od očeva o rasističkim maltretiranjima kakvima je bio izložen kao tinejdžer u srednjoj školi, opisavši to kao nešto što mu je slomilo srce.

Zato je, kaže, svijetu htio poslati drugačiju sliku o latinoameričkoj zajednici u kojoj ima očeva koji svoju LGBT djecu vole bezuvjetno, a pred kamerama iskreno govore i kako je taj put bio težak. Ovim je filmom Castro-Bojorquez htio donijeti nadu svojoj zajednici koja je gotovo svakodnevno izložena uvredama u zemlji koju vole i smatraju domom.

El Canto del Colibrí gostovao je na brojnim festivalima, a odnedavna je dostupan i online, na usluzi Vimeo On Demand.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!